Politicus en single zijn op hun eigen manier eenzaam

Het duurt 'verdomd lang'..

Gijs Zandbergen

voordat je als politicus veranderingen hebt bewerkstelligd, zegt in Elsevier Martijn van Dam (26), een van de drie 'realistische rooien', die het blad portretteert als voorbeeld van de nieuwe pragmatische PvdA'ers. Van Dam is de bedenker van het plan om 300 miljoen euro te schrappen op de post innovatiesubsidies van het ministerie van Economische Zaken. Van Dam vindt belastingaftrek handiger, omdat beginnende techno-ondernemers toch geen tijd hebben voor de subsidie-aanvraagpapierwinkel. Tegen de tijd dat Den Haag het geld heeft overgemaakt, is het bedrijfje al op de fles. Het plan is aanvaard en de tot nog toe onbekende Van Dam heeft, na zijn succes, de portefeuille media gekregen. Dat zal zijn naamsbekendheid vast geen kwaad doen.

De media-portefeuille behoort duidelijk niet toe aan minister Sybilla Dekker. Volgens Den Haagwatchers is de VROM-bewindsvrouwe tot nog toe vrijwel onzichtbaar. Dekker verzekert echter dat ze druk is met van allerlei. Ze wil VROM van een verbodministerie tot een doe-ministerie maken.

Tot slot twee waarschuwingen in Elsevier. Pas op met handsfree bellen en let op uw pinpas.

Doe dat vooral in het buitenland, want anders is het vakantieprijsvoordeel voor de huidige reiziger zo verdwenen. De reiswereld heeft het moeilijk, staat in een verhaal in HP/De Tijd. We gaan nog even graag op pad als voorheen, maar we willen wel voor een dubbeltje op de eerste rang zitten. Dat kan, want er is een hausse aan last minute-reizen, iets waarmee de reisbranche niet gelukkig is. Ze doet echter van alles om het druk te hebben, of die indruk te wekken.

In een nieuwe reeks verhalen ondervraagt HP/De Tijd de mastodonten van de literatuur over hun schrijfcarrière. Het blad begint met Jeroen Brouwers, over wie geen enkele anekdote bestaat. Desondanks is het verhaal een veelbelovend begin van de serie. In zeker opzicht ook een serie, in elk geval een periodiek terugkerend altijd-prijs-thema, is het verhaal over singles. De vertelster is columniste Cindy Hoetmer. Ze is geen lachebekje, maar kan wel leuk zijn als het moet. En het moet soms, want ongezellige mensen worden minder gauw uitgenodigd voor een feestje. Ze kan ook cynisch zijn. Bijvoorbeeld met de uitspraak: Er zit een single in iedereen; jij bent er slechts één scheiding van verwijderd.

Vrij Nederland portretteert ook een schrijver, Remco Campert, die volgende week 75 wordt. De woordvoerders zijn allemaal positief over de wat schuchtere man, wiens ziel en zaligheid in het schrijven ligt. Zijn vrouw Deborah: 'Ik weet dat hij veel van me houdt. Maar ik denk ook dat het voor hem niet het einde zou betekenen wanneer ik zou wegvallen. Terwijl hij zonder zijn werk niet zou kunnen leven.'

Nog meer over schrijven en literatuur in de lezersreacties op de boekhandeltest van twee weken geleden. VN had kennelijk raak geschoten, want de respons was massaal. In elk geval veel groter dan de oproep van alweer enkele weken geleden om te klokluiden over schnabbelende hoogleraren. 'Wordt vervolgd' stond er destijds onder. Maar daar is sindsdien niks meer van vernomen.

De Groene Amsterdammer slaat een weekje over en Nieuwe Revu was nog niet beschikbaar.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden