Top & Flop Naomi O'Leary en Ivanka Trump

Politico wees journalisten op lompe laksheid rondom een verdrietige dood en een luchtig interview met Ivanka Trump

Top

De verdrietige dood van de 17-jarige Noa Pothoven, afgelopen weekend, werd wereldnieuws. De Arnhemse leed aan een posttraumatische stressstoornis, depressies en anorexia en schreef een boek over haar strijd met het leven. 

Met een post op Instagram liet ze haar volgers weten dat ze was gestopt met eten en drinken. ‘Na jaren strijden en vechten is het op. Na veel gesprekken en beoordelingen is er besloten dat ik word losgelaten omdat mijn lijden ondraaglijk is. Het is op.’

Door Nederlandse kranten werd Noa’s precieze doodsoorzaak niet gemeld, afgezien van de tekst uit het Instagram-bericht. Ze meldde zich eerder bij de Levenseindekliniek, maar kwam voor euthanasie niet in aanmerking. Toch schreven verschillende internationale media, zoals The Washington Post en Euronews, dat er sprake was van actieve euthanasie. Engelstalige journalisten penden die onjuistheid klakkeloos van elkaar over en veroorzaakten zo een mediastorm.

Politico-journalist Naomi O’Leary maakte zich woensdag op Twitter boos over zoveel lompe laksheid bij een gevoelige kwestie en publiceerde er een raak stuk over. Een mediastorm gaat dikwijls snel liggen, maar het is goed dat O’Leary dit niet zomaar liet overwaaien en aandacht besteedde aan het onnodige extra leed dat de familie van Noa bespaard had kunnen blijven als journalisten gewoon hun werk hadden gedaan.

Gidi Heesakkers

Flop

Ivanka Trump heeft drie lieve, maar soms ook heel ondeugende kinderen. ‘Ze zijn tussen de 3 en 7 jaar oud.’ Verder is ze dankbaar dat ze haar land, Amerika, kan dienen, is ze volledig gefocust op haar werk en vindt ze Amsterdam ‘door de architectuur en het omvangrijke grachtenstelsel een van de prachtigste steden ter wereld’.

Dat weten we dan ook weer, dankzij een prominent geplaatst interview met de presidentsdochter en -adviseur in het AD en alle regionale filialen van de krant, plus Het Parool.

Het interview kwam per mail tot stand. Voor een ontmoeting of een telefoongesprek had Trump geen tijd, wat de vraag oproept wie er nu eigenlijk heeft gemaild met de verslaggever van het AD, want mailen kost meer tijd dan telefoneren. Ook de formele persvoorlichterstaal (‘het omvangrijke grachtenstelsel’) geeft te denken.

Waarom het pretentieuze gebabbel van Trump niet wordt onderbroken, maakt het AD zelf duidelijk – dat dan weer wel. ‘Niet op alle vragen komt een antwoord – opvallend is dat juist de kritische vragen ‘door afstemming met andere overheidsinstanties’ niet van een antwoord worden voorzien. Op andere vragen komt een antwoord dat niet of nauwelijks ingaat op de vraag.’

Wat overblijft is lucht, gebakken door niemand minder dan Ivanka Trump en door het AD gepresenteerd alsof het een overdadig feestmaal betrof.

Paul Onkenhout

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden