Politici laten zich in het theater van hun slechtste kant zien

Wekelijks nemen de cultuurspecialisten van de Volkskrant stelling in de wereld van film, muziek, theater of beeldende kunst. Deze week: Hein Janssen.

Hein Janssen
Jet Bussemaker, minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, bij de presentatie van het cultuurbeleid 2017-2020 Beeld anp
Jet Bussemaker, minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, bij de presentatie van het cultuurbeleid 2017-2020Beeld anp

De directeur van het DelaMar Theater in Amsterdam was er maar wat trots op: een zaal vol politici en politiek journalisten, die in zijn theater naar een toneelvoorstelling kwamen. Normaal gesproken krijg je ze daar met geen mogelijkheid naartoe (behalve onze premier, naar De Toppers), maar de inventieve marketingafdeling van het DeLaMar kreeg het voor elkaar: 150 politieke bobo's die naar Palm Springs kwamen kijken.

Waarom Palm Springs? Omdat dit toneelstuk een politieke lading heeft. Althans, zo lijkt het. In het kort: welgesteld, rechts Republikeins echtpaar ontvangt met de kerstdagen dochterlief, die behalve depressief ook schrijver is, en in haar roman een familiegeheim dreigt te onthullen. Gedoe dus aan het kerstdiner. Eigenlijk is het een gewoon Amerikaans gezinsdrama, op volle toeren gespeeld door onder anderen Tjitske Reidinga en Geert de Jong.

undefined

Ronald Plasterk was er (die gaat trouwens wél vaker naar het theater), oud-minister Jacqueline Cramer, Alexander Rinnooy Kan, Hero Brinkman, diverse Tweede Kamerleden, gemeenteraadsleden, wethouders en burgemeesters. Onder de journalisten ontwaarden we Max van Weezel, Charles Groenhuijsen, Dominique van der Heyde en Margriet van der Linden.

Of de dames en heren politici veel van Palm Springs hebben opgestoken en derhalve op 15 maart 2017 een ruk naar rechts in Den Haag kunnen voorkomen, valt te betwijfelen. Wel mooi meegenomen is dat ze nu eindelijk eens een theater van binnen zagen. Het DeLaMar Theater dopt financieel geheel zijn eigen boontjes, met dank aan de VandenEnde Foundation, maar heel veel theatermakers, gezelschappen en schouwburgen zijn afhankelijk van de subsidiërende overheden.

undefined

Subsidies en bezuinigingen

Wat dat betreft hebben de politici zich de afgelopen jaren van hun slechtste kant laten zien. Eerst moest er flink worden bezuinigd op kunst, dan weer kwam er een beetje geld bij; er werd gesteggeld en gesjoemeld en met potjes geschoven. Vervolgens bogen allerlei adviescommissies van allerlei subsidiefondsen zich over allerlei aanvragen en bleek er veel te weinig geld te zijn. Toen kwam er landelijk ineens 10 miljoen euro bij (met dank aan de minister) en onlangs nog eens 10 miljoen (met dank aan de Tweede Kamer).

Het schept alleen maar onzekerheid bij al die theatermakers en groepen; ontslagen worden aangevraagd en weer ingetrokken. Het laatste douceurtje van 10 miljoen geldt bovendien voor slechts één jaar. Daarna begint de onzekerheid opnieuw. De nieuwe minister van Cultuur, die op zijn vroegst midden 2017 aantreedt, moet allereerst een helder subsidiesysteem in elkaar timmeren, zodat iedereen weer weet waar hij aan toe is. En mocht dat onverhoopt Martin Bosma (PVV) worden, dan kunnen alle subsidies sowieso worden afgeschaft.

undefined

Toen ik na de politieke avond in het DeLaMar naar huis fietste, zag ik overal de affiches van Niet meer zonder jou van Nazmiye Oral hangen, een even liefdevolle als keiharde theatrale confrontatie tussen haar en haar Turkse moeder. Daar zouden de dames en heren politici naartoe moeten gaan. Het is allesbehalve politiek correct, het is heftig en soms schokkend en het speelt zich af in kleine zaaltjes, zonder glanzende buffetten en borrel na afloop. Maar als ze zouden gaan, zagen ze wel hoe goed hun schaarse geld wordt besteed.

Wekelijks neemt Bor Beekman, Robert van Gijssel, Hein Janssen, Rutger Pontzen of Wieteke van Zeil stelling in de wereld van film, muziek, theater of beeldende kunst.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden