Polanski trekt zich terug als juryvoorzitter Franse Oscars na fel protest feministen

Actiegroep dreigde met demonstraties bij Césars

Regisseur Roman Polanski heeft zich teruggetrokken als juryvoorzitter van de César, de filmprijs die ook wel de 'Franse Oscar' wordt genoemd. Tegen zijn voorzitterschap werd fel geageerd door feministische actievoerders, omdat Polanski in 1977 werd vervolgd wegens verkrachting van een 13-jarig meisje. De advocaat van Polanski noemde de polemiek 'ongerechtvaardigd'.

Roman Polanski. Beeld afp

Zo wordt de nu 83-jarige Polanski nog steeds achtervolgd door een veertig jaar oude affaire. In 1977 fotografeerde hij de toen 13-jarige Samantha Gailey voor het Franse blad Hommes, in het huis van Jack Nicholson in de heuvels boven Los Angeles. Hij gaf haar alcohol en drugs en had seks met haar. Volgens haar eigen verklaring tegenover de politie had ze zich 'een beetje verzet', maar niet hevig, omdat ze bang voor Polanski was.

Volgens Polanski zelf heeft het meisje zich destijds niet verzet. Toen hij opgepakt werd, sloot hij een deal met justitie. Hij gaf toe dat hij seks had gehad met een minderjarige, zodat de aanklacht van verkrachting zou worden ingetrokken. Omdat hij bang was dat de rechter deze deal niet zou honoreren en hem een lange gevangenisstraf zou opleggen, ontvluchtte hij de Verenigde Staten. Sindsdien woont hij in Frankrijk, waar hij nog steeds films maakt.

Door het eervolle voorzitterschap van de Césars werd de oude affaire weer opgerakeld. Een internetpetitie tegen Polanski werd door zestigduizend mensen ondertekend. De actiegroep Osez le féminisme had een demonstratie aangekondigd op de avond van de prijsuitreikingen.

Polanski werd gesteund door verschillende Franse vakbroeders. 'In Frankrijk wordt overal een polemiek van gemaakt', zei acteur Gilles Lellouche in Le Parisien. 'Polanski woont al veertig jaar in Frankrijk. Al die jaren maakt hij films. De feiten die hem worden verweten stammen van voor die tijd.'

Frankrijk had Polanski destijds de toegang kunnen weigeren, aldus Lellouche. Dat heeft het niet gedaan. Daarom moet deze oude affaire niet steeds worden opgerakeld. 'Zelfs het slachtoffer van toen heeft er genoeg van', aldus Lellouche. 'Ik praat niet goed wat Polanski veertig jaar geleden heeft gedaan, maar hij is een man voor wie ik een diep respect koester', zei de acteur François Berléand. 'Hij verdient zijn plaats bij de César.'

De Franse regering is verdeeld over de kwestie. Minister van Vrouwenzaken Laurence Rossignol toonde zich 'geschokt' over het voorzitterschap van Polanski, terwijl minister van Cultuur Audrey Azoulay vond dat de affaire moet worden afgesloten.

Roman Polanski is altijd op de vlucht

In 2009 werd filmmaker Roman Polanski volkomen onverwacht opgepakt in Zwitserland, 32 jaar nadat hij seks had gehad met een minderjarig meisje. Aan een vijandige publieke opinie is Polanski wel gewend. 'Ik weet dat veel mensen me zien als een kwaadaardige, losbandige dwerg.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.