RecensiePoker

Poker, over homoseksualiteit in de zwarte gemeenschap, is dapper maar te rechtlijnig ★★★☆☆

Maar het blijft stoer van de makers dit taboe zo onomwonden te etaleren.

Scène uit Poker. Beeld Marie-José Eldering
Scène uit Poker.Beeld Marie-José Eldering

‘Wanneer de waarheid geen spelletje meer is.’ Dat is de ondertitel van het toneelstuk Poker van Esther Duysker, in regie van Raymi Sambo. Dat spelletje is de wekelijkse pokeravond waarop vier vrienden bij elkaar komen. De waarheid is dat een van hen hepatitis B blijkt te hebben, een seksueel overdraagbare en besmettelijke ziekte. Het legt een bom onder deze vriendschap, want de pokeravondjes zijn namelijk ook een dekmantel voor wat de mannen daadwerkelijk willen: seks met elkaar.

Drie van de vier mannen zijn zwart en homoseksualiteit ligt lastig in de zwarte gemeenschap. Regisseur en bedenker Raymi Sambo weet er alles van en wil met Poker de discussie hierover aanzwengelen. Dat deze vrienden er een zo opzichtig dubbelleven op nahouden, is niettemin tamelijk ongeloofwaardig. Het maakt de voorstelling niet goed of slecht, eerder curieus.

In de tekst van Esther Duysker worden de personages en hun achtergrond niet echt uitgediept. Hitsigheid en angst om ontdekt te worden vormen de rode draad. In tussenscènes zien we ze in contact met hun vrouw, vriendin of moeder. Op de pokeravonden echter pakken ze elkaar bij de ballen, zoenen achter een kamerscherm en dragen soms boa’s. Zoals macho mannen in de war kennelijk doen. ‘Je zuigt pik, of je doet het niet’, zegt een van hen, maar ze verbergen hun geheime verlangens onder begrippen als biseksueel of iets diffuus.

Poker is soms rechtlijnig, af en toe behoorlijk plat, nogal op harde, emotionele toon gespeeld, en hier en daar aandoenlijk. Toch is het stoer van Raymi Sambo dat hij dit taboe zo onomwonden etaleert. Wat deze mannen doen, is elkaar de afgrond in zwijgen, en juist dat zwijgen probeert hij in het theater te doorbreken.

Poker ★★★☆☆

Theater

Tekst: Esther Duysker, concept & regie Raymi Sambo.

Gezien 10.11 in Podium Mozaïek, Amsterdam. Tournee t/m 7/3/2020.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden