Poëzie? Zucht...

Kun je op internet vinden wat je zoekt? Stroom neemt de proef op de som. In een wekelijkse zomerserie worden de wederwaardigheden beschreven van een zoektocht in de krochten van het wereldwijde web....

DE WEG ernaartoe is kort. Klik op boeken. Tik in titel: Een Arabische tuin - Klassieke Arabische poëzie. En zoek. In het veld van de zoekmachine verschijnt een triomfantelijke tekst: '10 pagina's gevonden in 0.1839 seconden.' Lees. En merk hoe gauw voorbarig enthousiasme (wat goed! wat snel!) kan verdampen. De muis klikt omlaag. De wenkbrauwen gaan omhoog: Achtergrond Israëlische volksdans, syllabus grondslagen alfa-informatie, Dutch wordlist, Vergeten vrouwenschrijvers van de Kaap, Multatuli.

Is megazoek.nl een uitzondering? Welnee. De oogst van zeven Nederlandse zoekmachines die werden geraadpleegd om de nog vrij jonge bundel met vertaalde Arabische poëzie naar boven te halen, was schraal. Schrijnend. Of lachwekkend.

Het aanbod aan poëzie is al niet ruim. In een grote boekwinkel van twee etages is de kast met Nederlandse of vertaalde dichtkunst hooguit een paar meter breed. Op het wereldwijde web is het niet anders. Titels van bundels zijn op de F-knoppen van één toetsenbord te tellen. Zo ze al te vinden zijn.

De eerste Nederlandse bloemlezing van Arabische poëzie werd vorige week op de voorpagina van Cicero met milde bewondering besproken. Het is een bundel met scabreuze, obscene, liefdes- en andere gedichten van de voor-islamitische tijd tot het einde van de Middeleeuwen, die werd samengesteld, vertaald en geannoteerd door Geert Jan van Gelder en uitgegeven door Bulaaq/Halewyck. De zelfverkozen opdracht was: probeer met zoekmachines de titel te vinden en zoek er een bespreking of omslag bij.

Dat valt dus niet mee.

Ilse.nl ontpopt zich als een ware kwelgeest die met onsamenhangende indexen de zoektocht bij herhaling frustreert. Klik op boeken. Klik op Gids. En lees: Rubrieken in boeken. Dat houdt in: misdaad, Fantastic-fantasy: informatie over fantasyromans en auteurs, Fantasyland, De egel (dierenverhalen), Robin Hobb Fantasy page, The Virtual bookcase, De Historie van Troje van Jacob van Maerlant, Deadline (niet saaie boeken), Harry Potter, Verboden boeken. Het levert allemaal niks op. Wel dit: Arabische volbloedpaarden.

Een poging bij Bol.com (van de boeken) strandt eveneens: Helaas zijn er geen exacte zoekresultaten; wilt u opnieuw zoeken? Let op de woorden exact en wilt u zoeken - de gebruiker zoekt niet, de machine wel. Terug naar boeken. Dan naar Boeknet. En jawel: de titel staat erop. Maar: Geen omslag beschikbaar. En: een boekbespreking ontbreekt. Zou je zo'n boek dan wel kopen?

Maar niet getreurd. Mogelijkheden te over. Bijvoorbeeld: dé vindplaats op internet, schrijft vindex.nl, is vindex.nl. Mooi. Dan maar meteen naar poëzie. En zoek. Resultaat: Het beste van drs. P. Nou nee. Ah, wie hebben we daar? Wederom Bol.com. Tik de titel in. En bekijk de vondst: We hebben de volgende titels gevonden die overeenkomen met uw zoekopdracht. Trefwoord: Een Arabische tuin...Zie leverbare titels 1-1 van 1 hieronder. Hieronder? Daar staat niks.

Bij lycos.nl duikt Bol.com andermaal op. Net als Boeknet. Www.korsow.com heeft boeken in de aanbieding over de Antillen. Bij yellowweb's winkelcentrum gaat het over multimedia. En op een flikkerende banner analyseert Mart Smeets zich suf over het EK voetbal dat dan al drie dagen achter ons ligt. Resultaat: nul.

Via surfboard.nl komt de bundel met klassieke Arabische poëzie eindelijk bij Bruna weer boven water. Maar informatie over de inhoud ontbreekt. Altavista.nl dan maar. Boeken.nl. Poëzie. En jawel: 421 pagina's gevonden. De titel zit erbij. En dat is nog niet alles. Mooi nieuws ook voor koopjesjagers: de bundel kost geen 74,50, maar 70,45 gulden. Uw voordeel: fl 4,05. En: Geen verzendkosten aangerekend. Maar geen informatie. Dus klik op meer info. Resultaat: De pagina kan niet worden gevonden.

Zucht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden