'Poëzie is de vakantie van de filosofie'

Een zingende kikker op klompen, dat was in 1976 de blikvanger van de lp Zing je moers taal. Op dit in de Boekenweek uitgebrachte album zongen popmusici teksten van Harry Mulisch, Bert Schierbeek, Judith Herzberg en andere dichters - een experiment waarvan het resultaat kennelijk zo ongewis was, dat het...

Erik van den Berg

Dertig jaar later is zo'n omzichtige presentatie nergens meer voornodig. Cristina Branco hoeft niets uit te leggen als ze de gedichten vanSlauerhoff tot fado's bewerkt, Poetry International kan zich sans gêne ophet hedendaagse levenslied werpen, en als zanger/componist Tom Americateksten van Jan Hanlo op cd zet (Tjielp Tjielp, 1997), vindt niemand hetvreemd dat hij diens poëzie in popliedjes heeft vertaald.

Verwacht mag dus worden dat ook de aan Jan Hanlo (1912-1969) opgedragencd Nevelglans van de formatie Smalts op weinig weerstand zal stuiten, ookal begeven de componisten Wim Dekker en Pieter Mulder zich in dit fraaivormgegeven eerbetoon een flink eind buiten de gebaande paden.

Onder het Hanlo-motto 'poëzie is de vakantie van de filosofie'presenteren de voormalige Minny Pops-muzikanten een dozijn verfijndeminiaturen, waarin teksten van onder anderen Hanlo, Gerrit Achterberg,Willem Kloos, Hendrik Marsman en Hugo Claus worden ingepast in eengedetailleerd ambient klankdecor.

De gekozen gedichten, allerminst de evergreens van de Nederlandsepoëzie, krijgen steeds een op maat gemaakte begeleiding. Zo is AdriaanMorriëns Houthakker ('Het maakt wanhopig bomen om te hakken/ en wortelslos te graven uit het grint') op een verbeten hak- en zaagritme gemonteerd,en wordt Jan Arends' Ik ging in statie naar de stad ('Ik ging met grotezorgen/ Ik wist de weg, maar wist niet wat/ en wie ik daar moest worgen')met een grafstem voorgedragen.

Een subtiele grap is De grote lijster: op muziek gezette zang van deturdus viscivorus, als een stilzwijgende ode aan Hanlo's befaamde regels:'Het was half vijf 's morgens in April/ Ik liep, en floot de St. LouisBlues/ Maar ik floot die op mijn eigen wijze/ Al fluitend dacht ik: mochtmijn fluiten/ gelijken op de zang van de grote lijster'.

Van vergelijkbaar kaliber blijkt Levenslang, dat uit niets andersbestaat dan een twintig minuten lange opname van een spetterende regenbui,compleet met donderslagen, een in de verte passerend treintje en andernatuurgedruis - een poëtisch intermezzo dat zonder toelichting voorzichzelf spreekt.

De eerste oplage van deze cd gaat vergezeld van een dvd met Jan Hanlo,En Die Man Ben Ik Zelf, een film uit 1991 van BarBara Hanlo, eenachternicht van de dichter, waarin de acteur Porgy Franssen teksten vanHanlo zegt.

Erik van den Berg

Smalts: Nevelglans Blowpipe; euro 19,90 info@ blowpipe. org

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden