RecensiePodcast Reply All

Podcastserie Reply All brengt ongelofelijke verhalen over internet ★★★★★

null Beeld

Aan een recente aflevering van de Amerikaanse podcast Reply All (precies gezegd: nummer 143, met de titel ‘Permanent Record’) was een oproep van makers PJ Vogt en Alex Goldman aan de luisteraars vooraf gegaan met de vraag of ze hun verhaal wilden vertellen over dingen op internet waarin ze zelf een rol speelden, maar die ze zelf liever zouden vergeten. Reply all is een podcast over leven in tijden van internet. En ze hebben een onregelmatige rubriek die ‘Tech support’ heet, maar vrees niet, Reply All is geen podcast waar alleen tech-types zich thuis voelen. Integendeel, je hoort er de meest ongelofelijke verhalen.

Op zoek naar meer luistervoer? De Volkskrant tipt welke podcasts de moeite waard zijn (en welke niet).

Neem Brian. Een jonge gast, zonder al te opmerkelijk cv, maar hij was tegen wil en dank al drie keer viral gegaan, onder uiteenlopende omstandigheden. De eerste keer werd een close up-portret van Brian een soort stock foto voor iedereen die op zoek ging naar een ‘confused guy’. Tikte je die woorden in, dan kwam je via Google bij het inderdaad wat verwarde hoofd van Brian. Niet veel later besloot dezelfde jongen, nieuwsgierig als hij is, om deel te nemen aan de grote Marina Abramovic-performance in het MoMA in New York, waar bezoekers tegenover de legendarische performancekunstenaar konden plaatsnemen om elkaar aan te staren. Een onverwacht emotionele gebeurtenis voor veel bezoekers. Laat Brian, met de tranen over zijn wangen stromend, nu net gefilmd worden door een documentaire crew die het leven van Abramovic vastlegt. Dezelfde beelden verschijnen niet veel later in de veelbekeken talkshow The View. Daar is Brian weer. Niet langer ‘verward’, maar ‘verdrietig’.

En dat was het nog niet. Alweer niet veel later begonnen vreemde mensen hem te bellen, niet over zijn verwarde of verdrietige fase, maar omdat Facebook tien jaar bestond. Laat het bedrijf, met miljarden gebruikers over de hele wereld, nu juist zíjn Facebook-pagina als persbeeld hebben verspreid, als voorbeeld van een vroege pagina. En laat daar nu zijn telefoonnummer en andere gegevens op staan. En nogmaals: Brian is geen Brad Pitt.

Het verhaal van Brian (dat op de website ook nog heel handig is na te lezen als transcript, inclusief het visuele bewijsmateriaal) is maar een van de tamelijk ongelofelijke anekdotes die langskomen in de aflevering ‘Permanent Record’ van Reply all. Vogt en Goldman - en hun medewerkers - zijn empathische en nieuwsgierige mensen, die niet alleen voor de OMG-factor gaan, maar in dezelfde aflevering ook een vader aan het woord laten die op internet blijft zoeken naar de sporen die zijn overleden zoon daar heeft achtergelaten.

Er circuleren veel lijstjes van ‘best episodes’ en wat opvalt is hoe verschillend van aard de beste afleveringen kunnen zijn; van uitputtende onderzoeksjournalistiek (vaak vanuit een ogenschijnlijk minuscuul probleem bedacht) tot en met poëtische afleveringen, als die waarin een gast niet komt opdagen en Vogt en Goldman op avontuur in New York gaan.

Reply all

Gimlet Media

★★★★★

Internet/tech

Van PJ Vogt en Alex Goldman

Onder andere te beluisteren via Spotify, Apple Podcasts en Gimlet Media.

null Beeld

Gijs Groenteman gaat in onze illustere archiefkast in gesprek met mensen die hem hebben verwonderd. Rapper Pepijn Lanen, schrijver Paulien Cornelisse en kunsthandelaar Jan Six passeerden al de revue.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden