PODCASTRECENSIEHALL OF SHAME

Podcast Hall of Shame bespreekt duistere episoden uit de Amerikaanse sportgeschiedenis ★★★☆☆

De Volkskrant luistert naar (nieuwe) podcasts en bespreekt er elke week een. Vandaag: Hall of Shame.

Tim Igor Snijders
null Beeld Crooked Media
Beeld Crooked Media

Ach, wie herinnert zich nog hoe tennisster Monica Seles de US Open won, of dat basketbalspeler Dennis Rodman tot vijf keer toe NBA-kampioen werd? Diehard-sportfans, allicht.

Veel groter, vermoedelijk, is de groep die weinig met sport heeft, maar je wel kan vertellen hoe Seles begin jaren negentig werd neergestoken door een gestoorde fan van aartsrivale Steffi Graf. Of hoe de excentrieke Rodman een veelbesproken bromance opbouwde met de Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-un.

In de podcastserie Hall of Shame staat precies dat soort verhalen centraal: de schandalen, de vetes, de menselijke drama’s die zich afspelen buiten de baan of het veld, en die zelfs onder sporthaters tot de verbeelding spreken.

Scenarist Rachna Fruchborn en Rachel Bonnetta, presentator bij Fox Sports, praten de luisteraar wekelijks bij over een duistere of anderszins fascinerende episode in de Amerikaanse sportgeschiedenis. Voorkennis is geen vereiste, want Fruchborn en Bonnetta wisselen de rol van expert en leek af. De een leest zich in en vertelt, de ander luistert en mag hardop versteld staan van de saillante details: ‘No way!’

Meer luisteren? De Volkskrant tipt welke podcasts de moeite waard zijn (en welke niet).

Hall of Shame podcast Beeld
Hall of Shame podcast

Er vallen dan ook nogal wat verhalen te vertellen met een hoog wtf-gehalte. Over stalknecht Tommy Burns, bijvoorbeeld, die vanaf halverwege de jaren zeventig tientallen show- en sportpaarden vermoordt op bestelling van de eigenaren, zodat die het verzekeringsgeld kunnen opstrijken. Of over de Texaanse cheerleadermoeder Wanda, die er alles aan gelegen is om via haar tienerdochter eeuwige glorie te behalen. Als zij niet wordt geselecteerd voor het team en aartsrivaal Amber wel, schakelt Wanda een huurmoordenaar in om moeder Verna uit de weg te ruimen en zo de wil van Amber te breken.

Het is het soort verhalen dat vraagt om diepere inspectie, bijvoorbeeld over de rol die roem, status en hebzucht spelen in de Amerikaanse samenleving. Maar daarvoor is de luisteraar bij Hall of Shame aan het verkeerde adres. De podcast komt niet tot nieuwe inzichten of informatie, maar beperkt zich tot een onderhoudende hervertelling van sportepisodes die al bekend waren.

Fruchborn en Bonnetta tonen zich kundige, geestige vertellers. Er wordt geschertst en gesneerd, vooral naar de schurken: ‘Wat een douchebag!’ Wie het Noord-Amerikaanse talent voor over-articulatie en superlatieven moeilijk kan verdragen, is gewaarschuwd. De gesprekken zijn gelardeerd met uitroepen van ‘Ugh’, ‘Oh my God’ en ‘Totally!’. Maar eerlijk is eerlijk, de verhalen die passeren, rechtvaardigen dan ook precies zo’n reactie.

Hall of Shame

★★★☆☆

Door Crooked Media

Presentatie: Rachna Fruchborn en Rachel Bonnetta

Onder andere te beluisteren via de website, Spotify, Apple Podcasts.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden