Podcast Bob neemt je mee in zoektocht naar verborgen geheim van 84-jarige Elisa

Podcast Bob ontrafelt het verhaal van de 84-jarige Elisa, in wier herinneringen plots een mysterieuze pubergeliefde opduikt. 

Stan Putman
De dames van Vlaams-Nederlands audiocollectief Schik Beeld RV
De dames van Vlaams-Nederlands audiocollectief SchikBeeld RV

Wat als je vergeet dat je diepst weggestopte geheim een geheim is? Het overkomt de 84-jarige Elisa, die sinds ze in een verzorgingstehuis woont dagelijks vertelt over ene Bob. Hij is haar oud-buurjongen en kalverliefde van wie ze op 15-jarige leeftijd in verwachting raakte. Haar vader stuurde haar naar een klooster om daar haar tienerzwangerschap uit te zitten en het kind af te staan. Een tragische geschiedenis die ze haar hele leven in een klein hoekje van haar brein had weggestopt.

Maar klopt die geschiedenis wel?

Wie is Bob?

Want Bob is ook de man die Elisa in de gangen van het rusthuis tegenkomt, die ze op televisie ziet verschijnen en die ze ziet staan op de vleugels van overtrekkende vliegtuigen.

Bob komt steeds terug in haar vertroebelde herinneringen en toont zich een kneedbaar personage. Het ene moment is hij de 15-jarige pubergod die Elisa's ogen nog altijd kan doen twinkelen, een volgend moment is hij een collage samengesteld uit haar eigen familiegeschiedenis en die van haar latere echtgenoot Jules. Weer later wordt geopperd dat hij een denkbeeldige vriend is die helpt bij het verwerken van een incestdrama.

De nieuwe VPRO-podcast Bob draait om Elisa, maar naast haar is er ook nog een ander (driekoppig) hoofdpersonage, namelijk de dames van Vlaams-Nederlands audiocollectief Schik: Nele Eeckhout, Siona Houthuys en Mirke Kist. Ze studeerden aan het conservatorium van Antwerpen en zijn inmiddels gelauwerde radiomakers. Hun liefde voor taal, theater en muziek is terug te horen in de mooie teksten, het goede sounddesign en de spannende soundtrack.

De makers nemen het publiek in zes afleveringen mee op hun zoektocht naar Bob. Die aanpak werkt goed, de luisteraar voelt zich speurneus nummer vier. Je gaat zelf ook romantische hypothesen vormen over de pubergeliefden, om slechts een paar minuten later van een geheugenexpert de ontnuchterende feiten over dementie te horen.

De producent kondigt Bob aan als de S-Town van Europa, refererend aan de Amerikaanse hitpodcast van journalist Brian Reed. Miljoenen mensen raakten begin dit jaar in de ban van deze serie, die begon als een simpele whodunnit en zich ontpopte als een literaire karakterschets van het eigenaardige hoofdpersonage.

De open en onderzoekende vertelstijl van Bob doet inderdaad aan de Amerikaanse podcast denken. Maar journalist Reed wist S-Town ook persoonlijk en kwetsbaar te maken, iets wat in Bob in de eerste drie beluisterde afleveringen nog niet is gelukt. Doordat er voor Bob is gekozen om alle drie de makers als verteller op te voeren, is het lastig een band met hen op te bouwen.

Elisa

Elisa is als hoofdpersonage van podcast Bob niet bepaald betrouwbaar, en dat maakt haar des te interessanter. Haar door alzheimer verstoorde getuigenissen lijken nooit te stroken met de werkelijkheid, al zijn er elementen die keer op keer terugkeren, zoals straten, namen, kloostergangen en een ontsnapping uit datzelfde klooster.

Behalve dit spannende uitgangspunt van Elisa's levensverhaal, is het dametje ook nog eens enorm charmant. Met haar plat-Vlaamse tongval en gezellige giechel windt ze de luisteraar om haar vinger.

Bob van audiocollectief Schik en VPRO Dorst verschijnt vanaf 17/11 zes weken lang elke vrijdag om 08.00 uur op iTunes en op de site van VPRO Dorst.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden