PodcastrecensiePod Save America

Pod Save America fileert de Amerikaanse politiek met brille ★★★★☆

De reclameblokken in de podcast zijn kleine hoogtepuntjes.

Mark Moorman
null Beeld

Pod Save America

★★★★☆

Politiek

Een podcast van Crooked Media (Jon Favreau, Tommy Vietor en Jon Lovett)

Een van de eigenaardige eigenschappen van het podcastgenre is dat de makers van de podcast, midden in hun verhaal over politiek, sport, kunst of wetenschap, zelf hun reclameblokken voorlezen. Het gezaghebbende stemgeluid wordt dan naadloos verleend aan een uitzendbureau, een nieuwe app of een comfortabel matras. In Pod Save America, waarin drie oud-stafleden van het Witte Huis onder Obama de politiek de maat nemen vanuit een schaamteloos progressieve invalshoek, zijn de reclameblokken kleine hoogtepuntjes. De teksten die volgens het contract met de adverteerder moeten worden voorgedragen, krijgen voortdurend commentaar van de makers. Een headhuntersbureau dat voor de zoveelste keer aankomt met de beeldspraak over de naald in de hooiberg kan op de spot van de presentatoren rekenen. ‘Niet weer de hooiberg!’, hoor je op de achtergrond.

Geen wonder dat teksten in dit gezelschap kritisch tegen het licht worden gehouden; centrale presentator is Jon Favreau (niet te verwarren met de gelijknamige regisseur van The Lion King), die als twintiger de jongste speechschrijver ooit in het Witte Huis werd. En waar je ook staat op het politieke spectrum, het is duidelijk dat er in de Obama-jaren welluidende en inspirerende speeches uit het Witte Huis kwamen. Favreau vertrok al in 2013 uit het Witte Huis met plannen om het in Hollywood te proberen. En toen kwam Trump.

Samen met zijn oud-collega’s Tommy Vietor en Jon Lovett richtten ze het mediabedrijf Crooked Media op, dat (check ook het YouTube-kanaal) onderdak biedt aan een combinatie van journalistiek en activisme. Favreau: ‘Ik weet niet of we een mediabedrijf of een politieke beweging zijn.’ Vlaggeschip van Crooked Media is de podcast Pod Save America (twee keer per week), waarin de laatste ontwikkelingen in de Amerikaanse politiek worden doorgenomen, af en toe met gasten.

Als in de beste podcasts krijg je de indruk dat je aanschuift bij een stel vrienden die totaal ongehinderd door enige diplomatie hun gemoed luchten over de ontwikkelingen van de dag. Het virtuoos beledigen van ruggegraatloze politici is hier tot een kunstvorm verheven. Het lijkt alsof Aaron – The West Wing – Sorkin een show over een podcast heeft geschreven. Arrogant? Zeker, maar het is een genot om te horen met hoeveel brille de hypocrisie en domheid van de dag met gestrekt been onderuit worden gehaald.

Pod Save America draait deze dagen – terwijl de hoorzittingen rond de impeachment van Trump bezig zijn – op volle toeren. De aflevering van maandag 18 november heeft als titel ‘He loves your ass’, naar de inmiddels legendarische quote uit een telefoongesprek met de president over het standpunt van de president van Oekraine. De aflevering opent met een helder interview met Adam Schiff, voorzitter van de impeachement-commissie, die zijn strategie toelicht. Crooked Media is nog geen Fox News, maar er luisteren wel anderhalf miljoen mensen naar elke aflevering van Pod Save America.

Als Schiff heeft opgehangen, buigen de mannen zich over een adverteerder die donzige handdoeken in de aanbieding heeft. Daar vinden ze iets van.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden