Pluriforme pers

Het belang van de vrijheid van meningsuiting is dezer dagen krachtig onderstreept. Dit grondwettelijk recht heeft alleen praktische betekenis als er een pluriforme pers is, waarin de diverse opvattingen tot hun recht kunnen komen....

De bekendmaking van PCM en Wegener de betreffende kranten te willen samenvoegen in één randstedelijk dagblad, is een nieuwe stap in een reeds lang bestaande tendens. Al vele decennia worden, met name in de regio, kranten samengevoegd, veelal uit economische motieven. Het Rotterdams Dagblad, een van de kranten die nu met het AD fuseert, is zelf een product van de samenvoeging van twee Rotterdamse titels. De redacteuren die ooit hun loopbaan bij het Rotterdams Nieuwsblad of Het Vrije Volk begonnen, maken nu voor de tweede maal een fusie mee.

Het is een bijna onvermijdelijke ontwikkeling in een branche die met structurele neergang kampt. Kranten hebben gezelschap gekregen van andere, veelal gratis, media die burgers van het nieuws op de hoogte houden. Kranten moeten renderen om te kunnen blijven bestaan en het samenvoegen van titels is dan vaak nog de enige manier.

Een nieuw aspect aan de nu bekendgemaakte fusie is dat er ook een landelijke krant bij is betrokken, al lag het zwaartepunt van het AD reeds in zuidwest-Nederland. Het AD blijft vooralsnog als landelijke titel bestaan in plaats van zich, zoals eerder is geopperd, op de zuidelijke Randstad terug te trekken. Of die positie op termijn houdbaar is, moet blijken. Maar voorlopig stut het AD op deze manier de zeven betrokken regionale kranten in Rotterdam, Utrecht, Dordrecht, Gouda, Amersfoort en Den Haag, die alle in meer of mindere mate in de gevarenzone waren beland. Vooral deze kranten kunnen baat hebben bij de nu gekozen constructie.

Het is niet ondenkbaar dat ooit grote regionale kranten als de Haagsche Courant en het Utrechts Nieuwsblad zonder ingrijpen binnenkort zouden ophouden te bestaan. Dat zou ten koste gaan van de controle op het lokaal bestuur, vitaal in onze democratie. Vooral in de grote steden vervullen de regionale dagbladen in dat opzicht een belangrijke rol. Of deze titels het nu wél zullen redden, hangt mede af van de lezers. Als zij alsnog opzeggen omdat zij zich niet meer in de nieuwe krant herkennen, is het middel erger dan de kwaal. Het betekent dat veel afhangt van de vorm die de nieuwe krant krijgt en de ruimte daarin voor regionaal nieuws.

Slachtoffer zijn in elk geval een nog onbekend aantal journalisten die door de fusie hun baan verliezen. Voor hen zal het een schrale troost zijn dat zij anders misschien over een paar jaar collectief op straat waren komen te staan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden