Plots is er een downloadverbod: wat zijn de gevolgen?

Nederland moet veel beter de auteursrechten op internet beschermen, oordeelde het Europese Hof van Justitie. Wat zijn daarvan de gevolgen?

De thuiskopieheffing op informatiedragers gaat wellicht verdwijnen Beeld anp

Waarom heeft het Europese Hof van Justitie een einde gemaakt aan het downloaden uit illegale bron?
Het hof was door de Nederlandse Hoge Raad om een oordeel gevraagd in een zaak die zich toespitste op de thuiskopievergoeding. Dat is een toeslag die op kopieën die voor privégebruik zijn gemaakt. Die is ooit ingesteld voor de duplicaten die consumenten thuis maakten van dvd's en muziek-cd's. Maar de heffing is op een gegeven moment ook gaan gelden voor muziek, films en tv-series die mensen downloaden van internet. Daarbij gaat in veel gevallen om materiaal dat door anderen illegaal online is gezet. Om de makers te compenseren besloot de regering dat de thuiskopieheffing voor een deel gebaseerd moest worden op een schatting van het illegaal gedownloade materiaal.

De importeurs en fabrikanten van geluids- en beelddragers vonden het niet terecht dat hun producten duurder werden door deze maatregel. Ze vinden dat de hoogte van de heffing niet mag worden bepaald door het feit dat dvd's en cd's - en sinds kort ook voor pc's, laptops, mp3-spelers en harde schijven - mogelijk ook worden gebruikt voor illegale downloads.

Europa's hoogste rechter is het met ze eens. Een wet die geen onderscheid maakt tussen kopieën voor privégebruik gemaakt uit geoorloofde bronnen en die uit illegale bronnen, kan niet door de beugel. Alle gebruikers worden bestraft. Iedereen die immers een dvd koopt, betaalt mee aan het 'misdrijf' van anderen.

Wat heeft Den Haag nu besloten?
Dat er stante pede een einde komt aan weer een (vrij) uniek staaltje gedoogbeleid in Nederland. Het downloaden van films, series of muziek uit illegale bron is per direct verboden. Staatssecretaris Teeven van Justitie stuurt binnen twee weken een brief aan de Tweede Kamer waarin hij reageert op het arrest van het Europees Hof. Hij heeft de Stichting Onderhandelingen Thuiskopievergoeding (SONT) gevraagd om aan te geven welke thuiskopieheffingen nu passend zijn.

Beeld anp

Loop ik nu kans te worden opgepakt als ik een nieuwe aflevering van internet pluk van Game of Thrones?
Nee. De Stichting Brein, belast met de bestrijding van piraterij, laat weten niet achter individuele downloaders aan te gaan. 'Het gaat Brein om de illegale handelaars en op het internet zijn dat de sites en diensten die er hun business van maken om toegang tot illegaal aanbod te faciliteren', aldus directeur Tim Kuik. Die zegt overigens dat rechthebbenden wel individuen kunnen aanklagen. Zo loopt in de Verenigde Staten al drie jaar een zaak tegen ruim 27 duizend Amerikanen die een kopie hebben gedownload van de film The Hurt Locker uit 2008.

 
In de Verenigde Staten loopt al drie jaar een zaak tegen ruim 27 duizend Amerikanen die een kopie hebben gedownload van de film The Hurt Locker uit 2008

Gaat de thuiskopieheffing nu omlaag?
Stichting de Thuiskopie, dat de opbrengst van de kopieerheffing verdeelt onder rechthebbenden, voelt daar niets voor: 'De heffing is al laag, ook in vergelijking met andere EU-landen waar al wel een downloadverbod geldt. 5 euro voor een laptop van 1.000 euro is niet veel.' Stichting de Thuiskopie zegt dat er bij de vaststelling van de vergoeding geen verdeelsleutel is gemaakt tussen legaal en illegaal verkregen content.

Volgens Stichting de Thuiskopie wordt er nog altijd veel gekopieerd vanaf cd's en andere dragers. 'Het is een misverstand te denken dat heel Nederland aan het downloaden is.'

Wie zijn de winnaars en wie zijn de verliezers?
De consumenten zijn de verliezers, vindt de Consumentenbond: ze worden gecriminaliseerd. Rechthebbenden lijken aan het langste eind te trekken, maar ze krijgen nu minder uit de thuiskopievergoeding en de opbrengsten van legale diensten als Spotify compenseren dat nog niet. De enigen die er garen bij spinnen: de fabrikanten en importeurs van blanco dvd's en cd's, van pc's en andere digitale apparatuur: hun producten - die nog nu door de heffing 3 eurocent tot maximaal 5 euro duurder zijn - worden wellicht goedkoper.

 
Het is een misverstand te denken dat heel Nederland aan het downloaden is
Stichting de Thuiskopie
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden