Plot wordt dankzij briljante stijl van spelen echt grappig

Een flauwe plot wordt dankzij hun briljante, zogenaamd terloopse stijl van spelen, echt grappig. Goed nieuws dus dat deze Theatertroepers alsnog vier jaar lang geld krijgen van het Fonds.

De Theatertroep Beeld Jorn Heijdenrijk
De TheatertroepBeeld Jorn Heijdenrijk

De Theatertroep maakt theater over, jawel, theater. Bij het jonge collectief uit Amsterdam, dat werkt in de traditie van groepen als 't Barre Land en Discordia, draait het allemaal om de acteurs. Zij zijn uitvoerders en onderwerp tegelijk. In al hun voorstellingen gaat het om de vraag of iemand daadwerkelijk zichzelf kan zijn. Vorig jaar maakten ze het wrangkomische Hoe echt is echt echt?, geschreven door Judith Herzberg. Nu komen ze met de rollenspelkomedie Twelfth Night van Shakespeare. In het Nederlands: Driekoningenavond of: zie zelf maar.

Een man speelt een vrouw die een man speelt die doet alsof hij verliefd is op een vrouw (gespeeld door een man) maar hij is eigenlijk verliefd op een man (gespeeld door een vrouw). Dit is zo'n beetje de hele plot. Daaromheen lummelen dan nog wat bijrollen, een gravin, een nar, een dronkaard en een lafaard, om het komische vuurtje verder op te stoken.

De Theatertroep
Driekoningenavond/Twelfth Night of: zie zelf maar
Theater
13/1
Theater Frascati, Amsterdam
Tournee t/m 3/5

Klinkt flauw misschien, maar het helpt dat Shakespeares tekst in de bewerking van de Theatertroep ook echt grappig is. De elf spelers maken het af, met hun briljante, zogenaamd terloopse stijl van spelen, alsof ze het allemaal ter plekke staan te verzinnen en alsof het allemaal ter plekke in elkaar kan donderden (wat het natuurlijk nooit doet, nooit écht).

In Driekoningenavond worden de rollen omgedraaid. Man wordt vrouw, arm wordt rijk, acteur wordt personage. Het theater van de Theatertroep is naar eigen zeggen een feest van de 'depolarisatie'. Nu kan een beetje depolarisatie geen kwaad. Goed nieuws dus dat de Theatertroepers alsnog, na aanvechten en een oordeel van de rechter, vier jaar lang geld krijgen van het Amsterdams Fonds voor de Kunst, zo werd vorige week bekend. Dat is alleen maar winst.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden