Plop

Lennart Booij, Sven Kockelman en Joost Eerdmans zijn ook een paar van die Eredivisie-interviewers die smoel en diepgang gaan geven aan de nieuwe zender Het Gesprek....

Wim de Jong

De drie mannen zijn namelijk tot het inzicht gekomen dat wij als consumenten serieus aan heel andere praat-tv toe zijn dan we in Nederland tot dusver voorgeschoteld kregen, en zij kunnen die voor een paar centen (de miljonairs van Het Gesprek betalen interviewers niet of nauwelijks) ook voor ons gaan maken. Net als andere gedroomde tv-gesprekspartners zoals Lousewies van der Laan en Jan Marijnissen.

Lousewies van der Laan? Welk tv-kanaal zei u?

Ex-LPF’er Eerdmans heeft de journalistieke vinger vooralsnog het beste aan de pols. Hij gaat voor Het Gesprek de butler van Pim Fortuyn diepte-interviewen om erachter te komen wat er nou van diens leven terecht is gekomen. Ook de vader van Mohammed B. en Winny de Jong staan op zijn lijstje.

Booij, Kock en Eerd bedoelen maar: hier gebeurt nou eens écht wat. Goede interviewers, geweldige ideeën, lange gesprekken, het ware verhaal. En Kock analyseerde dinsdag, boven het geluid van ploppende champagnekurken uit, dat traditioneel Hilversum nu waarschijnlijk toch weinig anders kan dan volgen. Dit is wat veeleisende kijkers van televisie verwachten. Plop!

In de tweede aflevering van Spraakmakers interviewde anchorman Jan Marijnissen gisteren Arie van der Zwan voor Het Gesprek. De uitzending was niet in Oss of Amsterdam opgenomen, maar leek dit keer uit Tsjechië te komen, het land van Buurman & Buurman. Onscherpe en overstraalde beelden, die het je moeilijk maakten om je aandacht niet geheel te richten op de zwarte, lege vitrinekast die met een kale tafel het enige decor vormde. In de spiegeling van die kast zag je dan ook nog schaduwen voorbijtrekken van héél rustig kuierende mensen langs iets dat op een museum-afzetting leek: van die dikke, tussen twee palen gespannen rode touwen. IKEA dan?

Hoe dan ook, wat was er op die locatie in Tsjechië aan de hand, dat mensen geen halt hielden voor een diepte-interview van Jan Marijnissen met Arie van der Zwan over ‘private equity’?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden