Plien & Bianca behoren tot het cabaretkoren

Aandachtig luisteren Plien & Bianca naar het omroepbericht. De intercity naar Amersfoort blijkt gestremd. Een omweg via Utrecht naar Zwolle is het alternatief....

Van onze verslaggever Alexander Nijeboer

Voor Plien & Bianca is iedere voorstelling nog een ontdekkingsreis. Ze reizen altijd met de trein, of met de boot, zoals naar Terneuzen. Deze week staat het cabaretduo op hét podium voor de kleinkunst: De Kleine Komedie in Amsterdam. Het zorgt voor extra spanning, erkennen ze. Maar eerst nog even Zwolle.

Plien: 'Dat vind ik het leuke van optreden in het land. Naar theaters gaan, waar je geen idee hebt van wat je moet verwachten. Zoals nu in Zwolle.' In het theater blijkt dat wegens de grote vraag Plien & Bianca in de grote zaal mogen en de oorspronkelijke bespeler nu in een kleinere zaal staat gepland. Bianca, als ze vanaf het Zwolse podium de zaal in zich opneemt: 'Het is een klassieke, ronde zaal. Net als De Kleine Komedie. Als je dan opkomt, is het alsof je door het publiek wordt omarmt.' De grote zaal raakt moeiteloos uitverkocht.

Plien van Bennekom (28) en Bianca Krijgsman (31) studeerden in 1993 af aan de Akademie voor de Kleinkunst en wonnen in 1996 bij Camaretten zowel de jury- als de publieksprijs met hun eerste programma Changez.

Net als hun eerste programma, drijft Biks! op de mimische talenten van beide dames. Het programma is een ketting van hilarische sketches en absurde dialogen. Met het grootste gemak zet het duo de meest uiteenlopende typetjes neer, met een eigen merkwaardige motoriek en stemgeluid.

In Biks! spelen Plien & Bianca de plattelandsmeisjes Jeltje en Meike. Ze vervelen zich stierlijk, want: 'Er wordt nooit eens wat voor ons op touw gezet.' De vriendinnen besluiten een feest te organiseren voor de dorpsgenoten, waarbij ze zelf de acts zullen verzorgen. Het levert een verhaallijn op vol humoristische wendingen. De locatie voor het feest is een stal, wat gelijk, met drie boxen aan weerszijden van het podium, een mooi aangekleed decor oplevert.

De sketch van twee mannen die zich op een Franse camping uitkleden en het wegscheren van elkaars schaamhaar beoordelen, terwijl hun polstasjes onberispelijk aan de polsen bungelen, is een van de hoogtepunten van de voorstelling.

Het principe: hoe meer grappen, hoe leuker, gaat ook bij Plien & Bianca niet op. Soms leunen ze iets te gemakkelijk op hun mimische fratsen. Maar de mindere momenten zijn kanttekeningen bij een zeer geslaagde voorstelling. Veel jonge cabaretiers en groepen, geschoold en ongeschoold, bestormen de theaters. Hier en daar een plukje talent en vooral veel kaf. Plien & Bianca bewijzen met Biks' tot het koren te behoren.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden