Plato was ook al tegen hardcore-house

Muziek stelt pas wat voor als het verboden wordt. Wie kijkt naar de ellenlange lijst van vervloekte muzieksoorten, snapt dat de actie van burgemeester Rob van der Heijden van Zandvoort om hardcore house te weren, een vermomde liefdesverklaring is....

De heupen van Elvis Presley werden gezien als vlijmscherpe zwaarden en snarensnijder Link Wray zou aanzetten tot gooi- en smijtpartijen, zo schrijft Eric Nuzum in zijn boek over muziekcensuur. Rock-'n-roll moest verboden worden, zelfs de Amerikaanse politiek overwoog het serieus.

Met jazz was het in die jaren veertig en vijftig niet veel anders. Satan werd erbij gehaald, net als de goede zeden en de verderfelijke invloed van de zwarte bevolking. Entartete Musik noemden de nazi's de jazz al, om aan te geven dat het geen muziek was voor keurige blonde Germanen.

In Nederland spraken 'fatsoenlievende bestuurders' eveneens hun zorg uit. Jazzconcerten werden in Utrecht en Amsterdam verboden om losgeslagen muziek (voor losgeslagen jongeren) geen podium te bieden. In Den Haag waren er illegale 'huisfuifjes' om dit gemis op te vangen.

Alle muziek die zou volgen en massaal zou aanslaan, kreeg te maken met verboden. De beatmuziek zou volgens burgemeester Langman van Ermelo in 1967 slecht zijn voor de volksgezondheid. Voor punk, disco, soul, hiphop en house gold later precies hetzelfde. En zelfs van brave borsten als The Carpenters, Pat Boone en John Denver zijn weleens massaal de platen verbrand. Altijd was het de schuld van de muziek, die de luisteraar verblindde en verleidde tot opruiend gedrag.

In De Verboden Saxofoon, het boek van Rudie Kagie over muziekverboden, wordt verwezen naar de Griekse wijsgeer Plato die in zijn tijd ijverde voor het afschaffen van toonsoorten die 'bij weekheid en drinkgelagen' horen.

Rob van der Heijden, burgemeester van Zandvoort, vindt dat liefhebbers van hardcore house niet deugen. Hardcore draaien betekent rotzooi in de tent. Er werd gevochten, op straat gedeald en er werden drugs gebruikt. Bovendien viel het harde repeterende gebonk niet in de smaak.

Zandvoort is niet de eerste plaats die house of housefestivals om die redenen verbiedt. Kampen, Zaandam, Utrecht en Den Haag gingen de badplaats voor. House is in al zijn variaties de populairste uitgaansmuziek van deze tijd en festivals trekken tienduizenden mensen.

Filmmaker en journalist Jan Vrijman had in 1956 al een bindend advies voor gemeentebestuurders die muziek verbieden, in zijn geval jazz. 'Erger is dat de Amsterdamse burgemeester meent vuur te kunnen doven door er olie op te werpen; dat hij ongeregeldheden gelooft te voorkomen door verbodsbepalingen die de uitingsmogelijkheden van vooral onze ''ongrijpbaren'' te beknotten. Het is te wensen dat hij van dit misverstand geneest, voordat de kwalijke gevolgen aan de dag treden.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden