PLATEN: POP

Urban Dance Squad in Belgrado staat als 'n huis..

GERT VAN VEEN

Urban Dance Squad: Beograd Live. Virgin 7243 8 4401221.

Een hoogtepunt van de Europese tournee die Urban Dance Squad eind vorig jaar maakte, was het optreden op 20 november 1996 in Belgrado - de vooravond van de massale demonstraties, die wekenlang voortduurden. De explosieve sfeer in de Servische hoofdstad maakte dit een van de bijzonderste concerten van de tournee - een historisch moment, dat door UDS-zaalmixer Hugo Scholten direct van de mengtafel op tape is vastgelegd.

In eenentwintig nummers, van de opener Nonstarter tot de Beatles-cover Helter Skelter in de laatste toegift, dendert de Utrechtse groep met razende vaart door de live-set. Nieuwe nummers van het vorig jaar verschenen Planet Ultra staan naast de bekende funk-rock-metal-songs, die al jarenlang de ruggengraat van de concerten vormen, zoals No Kid, Prayer for my Demo, Brainstorm in the UDS en Fastlane.

Rapper Rude Boy, gitarist Tres Manos, bassist Sil en drummer Magic Stick werden tijdens deze tour op het podium versterkt met keyboardspeler U-Gene, wiens prominent aanwezige bijdragen de sound voller en completer maken, en die Tres Manos meer ruimte geven voor zijn solowerk.

Live-concerten direct van de mengtafel klinken zelden goed. Dat Beograd live toch zo imposant klinkt, zegt veel over de kwaliteiten van Urban Dance Squad. Rude Boy mag zich hier en daar wat overschreeuwen en de koortjes mogen niet altijd even zuiver zijn, maar de band heeft verbluffend veel power en staat als een huis.

Camp Lo: Uptown Saturday Night. Profile File CD 470.

Een van de leukste hiphop-platen van de laatste tijd is Uptown Saturday night van Camp Lo. Het debuut van dit New-Yorkse duo (Geechi Suede en Sonny Cheeba) blijft ver van de gangsta-rap, en plaatst zich eerder in de traditie van The Fugees en De La Soul (waarvan de leden ook meewerkten aan deze plaat).

Uptown Saturday Night is een album vol luchtige, grappige raptracks, voorzien van soms heel onverwachte arrangementen. Zoals in het al eerder op single verschenen Luchini aka This Is It, opgezet rond een schelle orkest-break met een Herb Alpert-achtige trompet (een sample van de groep Dynasty). Net als De La Soul zoekt Camp Lo in hoeken van de tweedehands platenzaken waar andere rappers tot nu toe wegbleven, en juist daardoor klinkt deze plaat verfrissend anders.

Etienne de Crecy presents: Superdiscount. Different Dif OO2CD.

Motorbass: Pansoul. Different Dif 001CD.

De felgele hoes met de tetterende titel Superdiscount heeft een hoog 'Alle dertien goed'-gehalte, maar de inhoud van deze verzamelaar is allesbehalve goedkoop. Producer en samensteller Etienne de Crecy presenteert op deze eerste compilatie van zijn Disques Solid een fraaie collectie Franse triphop. Die term dekt de lading overigens nauwelijks. Want Hiphop-beats mogen dan wel het uitgangspunt zijn in de meeste nummers, maar de sample-collages putten uit een breed scala aan stijlen, van jazz tot disco.

Eenzelfde eclectische aanpak hanteert Motorbass - een project waarin De Crecy werkt met producer Philippe Zdar - waarvan eind vorig jaar al het fraaie album Pansoul is verschenen. De sound van Motorbass, dat in de pers in Groot-Brittannië naar voren wordt geschoven als de belangrijkste nieuwe groep van dit moment, wordt net als bij de Superdiscount-verzamelaar bepaald door het opmerkelijke gebruik van de sampler.

Fragmenten worden losjes aan elkaar geplakt, over elkaar geschoven en op andere manieren bewerkt. Dat het hier gaat om machinemuziek is iets dat pas in tweede instantie opvalt. De manier waarop alle muzikale elementen wrijven en nooit helemaal strak klinken, geeft de muziek een aangename, vrijblijvende groove.

Various: Wall of sound. The Second XI. Wall CD 014.

The Chemical Brothers kwamen deze week met een geweldige klap binnen op de veertiende plaats van de Amerikaanse hitlijsten een klap die de hele Amerikaanse muziekindustrie op zijn grondvesten deed schudden. Eindelijk is het een vertegenwoordiger van de Engelse dansmuziek gelukt om door te breken tot het bijna onneembare Amerikaanse popbolwerk. In de op handen zijnde goudkoorts, naar meer groepen in de 'chemical beats'-categorie, lijkt Wall Of Sound hoge ogen te gaan gooien. Met The second XI presenteert het Londense label elf tracks uit de eigen stal. Uitschieters zijn onder anderen The Dirty Beatnigs en The Propellerheads, al is Go Faster zeker niet het sterkste stuk van de laatste groep.

Maas: Latitude. Soma CD7.

Soma: OO50. Soma 50CD.

Het Schotse Soma-label vormde de springplank voor het Franse Daft Punk, dat met de single Da Funk doorbrak naar het grote publiek, en vervolgens tekende bij een grote platenmaatschappij (Virgin). Een zwaar verlies voor het onafhankelijke maatschappijtje, al heeft het beduidend meer troeven in handen, zoals het bewijst met de compilatie 0050. De cd, verschenen ter gelegenheid van de vijftigste Soma-release, presenteert nieuw werk van onder anderen Slam, Percy X en Funk d'Void, dat recent veel indruk maakte tijdens zijn Nederlandse debuut in het Amsterdamse Paradiso. Hoe verschillend de Soma-acts ook mogen klinken, ze delen allemaal een voorliefde voor onversneden techno in de beste Detroit-traditie.

Die invloed is ook duidelijk hoorbaar op het fraaie Latitude, de debuut-cd van Maas (Ewan Pearson). Pearson is een van die producers die zijn muziek niet opbouwt rond gesampelde fragmenten van anderen, maar met verbluffend gemak fraai glijdende melodieën en subtiele akkoordenreeksen uit zijn instrumenten tovert.

Gert van Veen

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden