Platen pop

Prince, of liever The Artist Formerly Known As. . ., is altijd een productief componist geweest. In zijn hoogtijdagen in de late jaren tachtig deden er talloze verhalen de ronde over een schatkist vol nooit uitgebrachte songs: de zanger-componist en producer werkte dag en nacht in een tempo dat voor...

The Artist heeft een schatkist vol middelmatigheid

New Power Generation: New power soul. BMG 74321 60598-2.

Een mooi verhaal, en waarschijnlijk nog waar ook, al kun je je afvragen of het onthullen van die verborgen schat nog zoveel moois zal opleveren. Sinds Prince weg is bij platenmaatschappij Warner en hij volledige vrijheid heeft over zijn productie (wat op cd verschijnt en in welke frequentie) is zijn output verdubbeld, maar de kwaliteit is er niet op vooruitgegaan. Zo is ook New power soul, het nieuwe album van zijn groep New Power Generation (Prince met funkband), wel weer aardig, maar niet meer dan dat.

De cd wordt uitgebracht bij BMG en is in elk geval makkelijker verkrijgbaar dan het Crystal ball-album, dat eerst alleen via het internet te koop was, maar later ook opdook in importwinkels. New power soul voegt weinig toe aan wat we al van Prince kennen. Het klinkt allemaal heel makkelijk, alsof het uit de mouw is geschud in een paar funky jams. Die aanpak levert een handvol middelmatige nummers op, een paar missers en een enkele uitschieter. Een strakke hand van een platenmaatschappij die het kaf van het koren scheidt, zou het Prince-oeuvre geen kwaad doen.

Continental Drifters: Vermillion. Blue Rose BluPC0064.

Tweede album van de Amerikaanse Continental Drifters, de groep rond zangeres Suzan Cowsill, zanger-gitarist Peter Holsapple en zangeres-gitariste Vicki Peterson. Holsapple (dB's, REM) en Peterson (voorheen bij The Bangles) zijn de bekendste muzikanten uit dit gezelschap voormalige popsterren, die de wereld van glamour en faam lieten voor wat die was en zich terugtrokken op het platteland. Vermillion werd in twee weken tijd opgenomen; de cd laat horen hoe de country-getinte rock van de groep is gegroeid sinds het debuut van twee jaar geleden.

De bijdragen van de verschillende singer-songwriters zijn bijna zonder uitzondering sterk. Het door Cowsill en Holsapple geschreven Drifters vertelt het verhaal van de band: een groep dolende muzikanten, die ieder even aan het grote succes mochten proeven, in de nadagen van hun carrière steun vonden bij elkaar en samen alleen nog de muziek maken die ze willen maken.

Pixies: At the BBC. 4AD GAD 8013CD.

Na de cd's van Led Zeppelin en Jimi Hendrix is dit de derde verzameling BBC-radio-opnamen in nog geen jaar tijd. De Pixies, de Amerikaanse groep rond zanger-gitarist Black Francis, maakten eind jaren tachtig naam met een aanstekelijk soort surfpop. De frisse, energieke en luidruchtige Pixies-sound deed het in Engeland een stuk beter dan in Amerika. Daarom bleef het kwartet in Amerika weinig bekend, maar groeide ze in Europa uit tot een van de populairste alternatieve bands. De oudste opnamen van deze goed klinkende BBC-sessies stammen uit mei 1988, toen The Pixies hun eerste grote Europese tour maakten. De laatste zijn van juni 1991. Niet lang daarna viel de groep uit elkaar. Maar in die relatief korte tijd liet ze een dermate oorspronkelijk repertoire na dat het nu nog bijna even leuk klinkt als tien jaar geleden.

Various: 10 Days Of Techno. PIAS 444.006.23

Vanavond begint in Gent het '10 Days Of Techno'-festival, dat ook dit jaar weer een staalkaart biedt van nieuwe elektronische dansmuziek. Werk van groepen en dj's die de komende tien dagen in Gent te zien en te horen zijn, werd verzameld op deze dubbel-cd, die net als het festival meer omvat dan techno alleen, maar ook drum 'n bass (Ed Rush & Optical, 4 Hero) en clubhouse (Basement Jaxx, een van de beste Engelse groepen van dit moment). Toch valt het overgrote deel van de 22 tracks op deze compilatie in de categorie minimale techno, die is vertegenwoordigd met enkele van zijn grootste kopstukken, zoals Steve Stoll, Surgeon, Christian Vogel, Luke Slater en Joey Beltram.

Gert van Veen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.