Plasterk schrapt bezuiniging kunstsector

Een omstreden plan om 50 miljoen euro te bezuinigen op de kunstsector is van de baan. Dat bleek vrijdagavond tijdens een uitzending van het NPS-programma Kunststof op Radio 1, waarin minister Ronald Plasterk van Cultuur werd geïnterviewd....

ANP

De minister ziet af van het invoeren van het zogenoemde ‘profijtbeginsel', zoals was afgesproken in het coalitieakkoord van CDA, PvdA en Christenunie. Kern van het plan was dat kunst- en cultuurinstellingen hogere toegangsprijzen zouden vragen.

Plasterk erkende in de uitzending dat hij het plan alsnog heeft afgeschoten. In eerste instantie stond hij achter de bezuiniging, maar tijdens de honderd dagen-tournee overtuigden tegenstanders hem van de noodzaak er alsnog vanaf te zien.

Plasterk presenteerde vrijdag in de ministerraad zijn hoofdlijnennotitie Cultuurbeleid 2009-2011. Naast de geschrapte bezuiniging bevat die notitie ook een plan om de cultuursector vanaf 2009 jaarlijks 10 miljoen te laten verdienen door ‘verzakelijking’. Plasterk wil zelf 15 miljoen investeren in het professionaliseren van de sector.

De PvdA-bewindsman neemt een voorstel van de Raad van Cultuur over om acht stads- en regiogezelschappen voor theater en dans op te richten. Er komen gezelschappen in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht en in de regio's Noord, Oost en Zuid. Friesland kan een Friestalig theatergezelschap aanmelden.

Verder heeft de minister een commissie ingesteld die een advies gaat opstellen over de verdeling van het geld.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden