Plasterk kondigt 'pittige discussie' aan over de toekomst van de televisie

Nieuwe techniek zit huidig bestel op de hielen...

DEN HAAG Het stelsel met publieke televisieomroepen en commerciële zenders gaat op de schop. Dat is onontkoombaar door nieuwe technieken waarmee programma’s op willekeurige momenten kunnen worden bekeken. Daardoor verandert het kijkgedrag.

Dat heeft PvdA-minister Ronald Plasterk (Media) gezegd in een zaterdag gepubliceerd interview met Het Parool. Volgend jaar begint voor de Nederlandse televisie een nieuwe cyclus met zendmachtigingen voor vijf jaar. Plasterk verwacht dat daarna veel gaat veranderen.

Hij voert nu al gesprekken met de publieke omroep over wat na 2016 moet gebeuren. ‘We zijn met een evaluatie bezig. Hoe gaan we de omroep inrichten nadat de volgende ronde van vijf jaar voorbij is?’, aldus de minister. ‘Dit kan niet alleen aan de publieke omroep worden overgelaten. Ook de commerciële partijen worden erin betrokken. Ik verwacht een zeer pittige discussie. Binnen de politiek en binnen de omroep.’

Volgens de minister moet hij eventuele veranderingen aan het omroepsysteem nu aan de orde stellen met het oog op de Kamerverkiezingen van 2011. ‘In de aanloop daarnaartoe moeten de politieke partijen hun mediaplannen uitwerken, en ik moet ze daartoe alle relevante informatie geven.’

De overheid financiert drie televisiezenders. Ze worden grotendeels benut door omroepverenigingen. De zendtijd wordt hun toegewezen op basis van ledenaantallen. Zij worden geacht ieder een eigen signatuur te hebben. Dat gaat terug op de verzuiling, toen iedere kerkelijke gezindte, de sociaal-democraten en liberalen hun eigen omroep hadden. Zo is de KRO vanouds katholiek, de VARA sociaal-democratisch en de AVRO liberaal. De laatste jaren komen er nieuwe verenigingen bij, zoals BNN, Max en – vanaf volgend jaar – Powned en WNL. In 2011 raakt omroepvereniging Llink al haar zendtijd kwijt. Naast de ledenomroepen bestaat de Nederlandse Omroep Stichting NOS als nationale zendgemachtigde. De omroepverenigingen en andere zendgemachtigden werken samen in de Nederlandse Publieke Omroep, NPO. Daarnaast zend een aantal commerciële tv-stations in Nederland uit, waaronder RTL en SBS.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.