Places & Things: Clean on the Corner

Oneindig veel ideeën en energie

Tim Sprangers

Na de boeiende trilogie van People, Places & Things, wilde drummer Mike Reed het rustiger aan doen. De drie cd's, die een nieuw gezicht gaven aan de opborrelende jazzscene van de jaren vijftig in Chicago, kwamen binnen twee jaar uit. Toch nam Reed al snel een nieuwe plaat op met zijn kwartet (plus gasten). Ongepland snel, zoals hij schrijft in de albumaantekeningen. Uit deze nieuwe muziek blijkt waarom: Reed heeft oneindig veel ideeën en energie.

Hij gaat op zijn eigen lijn door met een op blues en gorgelende swing geijkte sound die de vrij spelende solisten toegankelijk laat klinken. De twee saxofonisten, Greg Ward (alt) en Tim Haldeman (tenor) glijden knarsend over en door elkaar. Fijn zijn de razendsnel gespeelde interacties, vooral omdat ze verre van gelikt zijn en de noten spontaan klinken. Pianist Craig Taborn vervult een glansrol bij de vette swing Sharon (door componist/saxofonist John Jenkins).

Wat bijblijft, zijn de spanning in de composities, de improvisatie en de klank van elke muzikant. Een plotseling mooie lijn, versnelling van het ritme en de dreiging van weer een smerige uitglijder: alles is constant in beweging.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden