Nieuws

Piratenmuziek, Divali-festival en Kaaskoningin-verkiezing op lijst immaterieel erfgoed

De kans is groot dat de deelnemers van de Airborne Wandeltocht nog nooit hebben gehoord van de Pinksterkermis in Banholt. En dat luisteraars van Piratenmuziek geen Divali vieren. Toch hebben deze en nog drie tradities iets met elkaar gemeen: ze zijn sinds donderdag bijgeschreven op de Inventaris Immaterieel Erfgoed.

Het Hindoestaanse lichtjesfeest Divali, hier op archiefbeeld in Den Haag. Beeld Martijn Beekman
Het Hindoestaanse lichtjesfeest Divali, hier op archiefbeeld in Den Haag.Beeld Martijn Beekman

Op deze lijst staan cultuuruitingen die de deelnemers een gevoel van identiteit en continuïteit geven. De lijst maakt deel uit van het Unesco-verdrag dat Nederland in 2012 heeft ondertekend. Niet erfgoedprofessionals, maar de beoefenaars zelf bepalen wat hun erfgoed is.

De bijschrijving betekent dan ook geen officiële ‘goedkeuring’ of bescherming door Unesco. Wel wordt opname beschouwd als een vorm van erkenning. Op de lijst staan 185 vormen van erfgoed, waaronder ­Koningsdag en Pride Amsterdam.

De krijgskunsten Pencak Silat en Silat zijn nu toegevoegd, afkomstig uit Indonesië, Brunei Darussalam, Maleisië en Singapore. Er bestaan 400 tot 500 stijlen en sub-stijlen. In 2015 is de Nederlandse Pencak Silat Federatie (NPSF) opgericht, waar zo’n 50 organisaties bij zijn aangesloten.

Ook Divali staat nu op de inventaris. Het is een van de belangrijkste feesten in het hindoeïsme, gewijd aan Maha-Lakshmi, de godin van het licht, de voorspoed, het geluk.

Airborne Wandeltocht

In Oosterbeek behoort de Airborne Wandeltocht tot immaterieel erfgoed. Elke eerste zaterdag in september wordt stilgestaan bij de opofferingen van geallieerde militairen ­tijdens en na de Slag om Arnhem. Jaarlijks wandelen zo’n 33 duizend mensen mee.

In Limburg staat de Pinksterkermis van Banholt voortaan op de inventaris. Bij die traditie wordt onder meer ’s ochtends vroeg een boom (de St. Gerlachusden) in het bos gekapt, met een processie naar het dorp ­gebracht en daar neergezet.

Ook de ‘piratencultuur’ is toegevoegd. Het gaat om het uitzenden en beluisteren van Nederlandstalige muziek, bands uit de jaren zestig, zeventig en tachtig, Duitse schlagers en polka’s die amper op grote zenders wordt gedraaid. Het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland, dat de lijst beheert, benadrukt dat het illegaal uitzenden van piratenmuziek niet tot de bijschrijving behoort.

In Bodegraven mogen ze de jaarlijkse verkiezing van de Kaaskoningin als immaterieel erfgoed beschouwen. Tijdens een optocht worden de Kaaskoningin en haar hofdames gepresenteerd. Verder is katoendrukken – Blockprinten – nieuw op de inventaris. Het betreft een druktechniek met gegraveerde houten drukblokken. Niet alleen het drukken, maar ook het ontwerpen en maken van de houtblokken behoort tot het immaterieel erfgoed, net als de kennis van de verf.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden