Review

Pikkety's pleidooi voor eurozoneparlement mist overtuigingskracht

In zijn bestseller Kapitaal in de 21ste eeuw pleitte de Franse econoom Thomas Piketty al voor een apart parlement voor de eurozone, naast het bestaande Europees Parlement. Samen met drie collega's presenteert Piketty nu een complete verdragstekst waarin de instelling van dat parlement voor de eurolanden wordt geregeld.

Beeld de Volkskrant

Piketty c.s. denkt aan een parlement van 400 leden, waarvan er 320 moeten komen uit de nationale parlementen van de 19 eurolanden en 80 uit het Europees Parlement. De zetels worden naar rato van het inwonertal verdeeld, zodat Duitsland 72 zetels krijgt en Nederland 15. Het parlement gaat de eurogroep (de club van ministers van Financiën) controleren en bemoeit zich ook met het beleid van de Europese Centrale Bank.

Naar een democratischer Europa

non-fictie
Thomas Piketty, Stéphanie Hennette, Guillaume Sacriste en Antoine Vauchez
De Bezige Bij; 96 pagina's; €12,99.

Op zichzelf is het idee van Piketty c.s. zeker het overwegen waard. Maar de presentatie van het plan had overtuigender gekund. Zo gedetailleerd als het voorstel is in zijn juridische uitwerking, zo summier is de argumentatie. Simpelweg wordt ervan uitgegaan dat de eurozone het financieel-economische beleid steeds meer naar zich toe zal trekken, ook op het gebied van belastingen, herstructurering van schulden en begrotingsbeleid, en dat de nationale staten dus zonder slag of stoot hun soevereiniteit verder zullen inleveren. Of dit gaat gebeuren, is nog maar de vraag.

De auteurs hopen dat hun parlement 'een democratisch kader verschaft, waarbinnen de bezuinigingsvoorstellen teruggedrongen kunnen worden, of in ieder geval de huidige machtsverhoudingen wezenlijk veranderd kunnen worden'. Maar waarom dat nodig is, blijft onbenoemd.

Lees hier meer over Piketty

'Je kunt niet alles oplossen met meer marktwerking'
De enige manier om de publieke opinie achter Europese integratie te krijgen, is te laten zien dat Europa ook werkt voor de gewone man, zegt de Franse ongelijkheidsgoeroe Thomas Piketty. 'Het is onaanvaardbaar dat multinationals niet of nauwelijks belasting betalen.' Lees hier het interview uit 2014 terug.

De profeet blijkt een sterveling
In deze gebundelde columns legt Piketty zijn grote thema's beknopt en glashelder uit. Maar in zijn toekomstvoorspellingen vergist hij zich deerlijk. Lees hier de recensie van De slag om Europa (**) uit 2015 terug.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden