NieuwsbriefBoeken

Pijn in het peloton en lezen moét, maar waarom eigenlijk?

Wilma de Rek

Hoe ziet een boek eruit? Heel eenvoudig, zegt de 9-jarige Rafaël in dit stuk van Jasper Kars: ‘Je hebt altijd een begin, midden en einde.’

Kars schreef over Stichting De Schoolschrijver, die schrijvers langs scholen stuurt om kinderen te laten zien dat boeken heus wel leuk kunnen zijn. Dit in het kader van de voortschrijdende ontlezing onder met name jongeren. De Raad voor Cultuur schreef er onlangs een bezorgd rapport over. Lezen is belangrijk, lezen moet – maar waarom eigenlijk?

Aan ons zal het overigens niet liggen, de zaterdagkrant staat weer vol met mooie stukken over fijne en minder fijne boeken. Een klein deel van die boeken dringt door tot de Bestseller 60 die de CPNB elke week publiceert en waar altijd een mysterieus waasje omheen hangt, want wat zegt het precies als een boek op 1 staat; hoeveel boeken zijn er dan verkocht? Wie leveren de gegevens en wat doen boekhandels daarmee? En hoezo 60, waarom geen 50 of 70? Jet Steinz zocht het allemaal uit.

Dan nog wat prijzennieuws:

De shortlist van de Libris Geschiedenis Prijs is bekend. Drie van de tien boeken zijn biografieën, geschreven door een hoogleraar, schrijft jurylid Martin Sommer. En Rinske Hillen won de ANV Debutantenprijs 2018.

Hou vanaf volgende week V Zomer in de gaten, want in een van de afleveringen beschrijft Hillen welke boeken haar aan het lezen kregen.

Boek van de week

Nog zit het er niet op voor de sporthaters onder ons. Het WK Voetbal duurt maar voort en daar is ook de Tour de France alweer. 176 beroepsfietsers klimmen morgen op hun stalen ros om drie weken lang te doen wie het hardst kan. Daarbij smakken ze soms lelijk tegen het asfalt, net als duizenden stumpers die niet voor het geld maar puur voor de ‘lol’ lange fietstochten maken. Over de gevolgen van die valpartijen schreven Pieter Cramer en Frans Bevers het boek Pijn in het peloton. Rob Gollin, zelf hartstochtelijk amateurfietser (bijnaam: de brommer), las, keek en huiverde.

null Beeld Leonie Bos
Beeld Leonie Bos

Interview van de week

De Amerikaanse historicus Walter Isaacson is gefascineerd door genieën. Hij schreef de biografieën van Steve Jobs, Albert Einstein, Benjamin Franklin en recent Leonardo da Vinci. Zijn favoriete boek is overigens geen biografie, maar een beschrijving van racistisch Amerika: Between the World and Me van Ta-Nehisi Coates. En zijn favoriete keuken is de creoolse, de grote cuisine van New Orleans. Hans Bouman sprak met Isaacson over zijn inspiratiebronnen.

Walter Isaacson Beeld Els Zweerink
Walter IsaacsonBeeld Els Zweerink

Aanraders van de redactie

‘De wolven zijn mijn leermeesters én mijn bron van inspiratie’, schrijft Elli H. Radinger in De wijsheid van wolven, dat al heel lang in diverse bestsellerlijsten staat. Maarten Keulemans interviewde haar

Deze week overleed schrijver en beeldend kunstenaar Herman Dirk van Dodeweerd, beter bekend als Armando. ‘Een opmerkelijke snuiter, en dat wist hij zelf heel goed’, schrijft Arjan Peters

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden