Pieter Broertjes verlaat Volkskrant op 1 juli

Pieter Broertjes (57) stapt op 1 juli na vijftien jaar op als hoofdredacteur van de Volkskrant.

'Dit is het goede moment om op te stappen. De krant staat er uitstekend voor', zei Broertjes maandagmiddag in een toelichting voor de redacteuren van de Volkskrant, die onlangs overstapte op het compacte formaat.

Topvorm

Die vernieuwing heeft tot nu toe geleid tot meer dan twintigduizend nieuwe (proef)abonnees, een van de redenen voor Broertjes om nu te kunnen stoppen. 'De Volkskrant is in topvorm. Ook de recente reorganisatie bij de Volkskrant, waarbij banen verloren gingen, heeft een rol gespeeld, zei de hoofdredacteur.

'Die heeft er ingehakt, ook bij mij.' Broertjes benadrukte dat hij niet onder druk is gezet om op te stappen en zelf het moment heeft kunnen kiezen. De Volkskrant werd vorig jaar met andere PCM-kranten overgenomen door de Belgische Persgroep onder leiding van Christian Van Thillo.

[VIDEO]

Nieuwe generatie

Broertjes begon in 1979 als sociaal-economisch verslaggever voor de Volkskrant. Vanaf 1995 was hij hoofdredacteur, als opvolger van Harry Lockefeer. 'Het was een moeilijk besluit. Maar het is tijd voor een nieuwe generatie', zei hij. De hoofdredacteur weet nog niet wat hij gaat doen, maar hij verlaat in elk geval de Volkskrant. Een overstap naar de politiek sluit Broertjes niet uit. 'Ik zeg nergens nee tegen.'

Het is nog niet bekend wie de nieuwe hoofdredacteur wordt van de Volkskrant. Daarvoor wordt een commissie ingesteld. Die hoopt per 1 juli, of uiterlijk 1 september, een opvolger te kunnen presenteren. Broertjes heeft een sterke voorkeur voor een intern iemand. 'Je moet ambitieuze mensen hebben die de krant en het vak heel goed kennen. En die mensen hebben we.'

Pieter Broertjes (ANP)
Pieter Broertjes (Joost van den Broek / de Volkskrant )
Pieter Broertjes (de Volkskrant)
Pieter Broertjes tijdens zijn vertrekspeech. (Gabriel Eisenmeier / de Volkskrant)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.