Tv-RecensieEmma Curvers

Pieten? Bijzaak, op de Vlaamse televisie

null Beeld

Ondanks een kalme intocht in Zaandijk op zaterdag bleef een zure nasmaak achter. Eens kijken hoe zwierig de Belgen met hun pieten omgaan.

In 2015 bepleitte de Antwerpse wethouder Koen Kennis het al: voor een vredige intocht komt u naar België, waar de roetveegpiet een feit is. Dat kan ook vanaf de bank. Want helaas, hoe schilderachtig die stoomboot in polderlandschap op NPO 3 ook was en hoe snoezig die molentjes ook draaiden, het tafereel werd overschaduwd door minder vredige intochten elders in het land. Verstandig dus om eens over te schakelen naar de Belgische ‘Intrede’ op Ketnet (Hij komt, hij komt... de intrede van de Sint) om hun Sinterklaasgeheim te ontrafelen.

Hun Sint blijkt te beschikken over een uitgebreide entourage, die scenarist Hugo Matthysen de afgelopen vijftien jaar bij elkaar fantaseerde alsof het hun eigen Star Wars-franchise betreft. Pieten? Bijzaak. Ene Ramon Iglesias, een lispelende Spanjaard, is de aanvoerder van het stel. Hij zal een versie zijn van de heraut, de Spaanse edelman die ook in Nederlandse vieringen in de 20ste eeuw een rol heeft gespeeld. In de studio wordt commentaar gegeven door Professor Van Den Uytleg en aan het roer staan kapiteins Paelinckx en Paelinckx met naast hen de Spaanse Conchita Garcia, die een latrelatie blijkt te onderhouden met Van den Uytleg. De cast wordt overcompleet gemaakt met brugwachter Verbruggen, twee Waterdraakjes en een roedel Ketnet-kopstukken, waaronder Kaatje, Victor en hun dinosaurus.

null Beeld

Sinterklaasverdunning misschien, maar een traditie voer je gewoon in, vinden ze bij de VRT, en als-ie niet bevalt voer je ’m via de coulissen weer af. Ooit waren er nog een matroos, een pater, barman en dirigent bij. In België schat men de kinderen sowieso wat minder kritisch in: op de ‘Stoomboot’ uit Spanje staat in groter-dan-chocoladeletters ‘Flandria 24’, een schip dat u inmiddels weer kunt boeken voor Scheldetochten en themacruises.

De roetveegpiet is intussen geaccepteerd zonder eiergooien of arrestaties. Volgens een Belgische collega was de aanpassing makkelijker te aanvaarden dankzij het klassiek geworden VRT-programma Dag Sinterklaas (van Bart Peeters en, alweer, Hugo Matthysen), waarin al sinds 1992 werd benadrukt dat het zwart van het roet kwam. Daarnaast ging de stad Antwerpen in 2015 meteen mee met het besluit van de VRT, waarmee burgemeester Bart De Wever, van de rechts-conservatieve partij N-VA, een signaal afgaf. ‘En ja’, zei de Belgische collega voorzichtig, ‘er is toch een cultuurverschil. In Nederland wil men alles of niets.’

Cultuurverschil was ook te zien in het plot. Hier wordt geen zendtijd verspild aan de vraag of de boot de haven wel zal bereiken, wel aan de escapades van het nogal hitsige gevolg van de Sint: Van den Uytleg smacht naar zijn Conchita (‘O, die hunkerende lippen’), Ramon brengt lekkerbekkend een ode aan de mama’s van België (‘Niets is mooier dan een mama’) en zelfs Sinterklaas doet een versierpoging bij de gepensioneerde Juffrouw Kleurtjes.

Een traditie die we per direct zouden kunnen implementeren: de Sint die als grande finale zijn boek doorbladert om na te gaan of er nog stoute kinderen waren. Het dramatische hoogtepunt van de uitzending, en gelukkig: ‘Er zijn hier geen stoute kinderen’, zei de Sint. In België niet, nee.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden