Media Top & Flop

Piet Paulusma bleef tot het laatst Piet Paulusma en Emile Ratelband is en blijft Emile Ratelband

Wat er goed was en wat wat minder deze mediaweek. Deze week: Piet is Piet en Emile Ratelband heeft grote plannen met  de provincie Groningen.

Piet Paulusma Beeld ANP

Boven een interview met Piet Paulusma zette de Volkskrant zeven jaar geleden de voortreffelijke kop ‘Piet is Piet’. Dat kwam doordat Paulusma, nadat hem het dilemma ‘IJdel of bescheiden?’ was voorgelegd, zei dat hij nooit naast zijn schoenen zal lopen. ‘Als ik nu in mijn stamkroeg zit ben ik nog dezelfde als jaren geleden. Piet is Piet.’

Piet is altijd Piet gebleven, een vriendelijke kerel zonder cynisme (het is ondenkbaar dat Piet Paulusma klimaatspijbelaars zou afzeiken) die met beide benen op de (Friese) grond is blijven staan, ondanks zijn landelijke bekendheid/cultstatus. Hoe Piet in elkaar steekt, zag je aan de mensen die hem tijdens zijn duizenden weerpraatjes op SBS 6 omringden. Ze waren blij dat ze erbij mochten zijn.

Toen deze week bekend werd dat hij na 23 jaar de zender moet verlaten, werd hij bestormd door de media. En terecht, want doe het hem maar eens na, al die jaren, in weer en wind en dag in dag uit op locatie iets behartenswaardig zeggen over regen en zonneschijn en alles daartussenin.

In al die interviews viel er geen onvertogen woord. Paulusma trapte niet na en was, anders dan veel tv-coryfeeën die naar een andere betrekking moeten zoeken, verongelijkt noch rancuneus. Want, zei hij, ik ben door de zender altijd goed behandeld.

 Piet bleef tot het laatst Piet. Zo kan het dus ook.

Paul Onkenhout

Emile Ratelband Beeld ANP

Emile Ratelband is en blijft 69, oordeelde de rechter eind vorig jaar; een verloren zaak die vanwege de hoeveelheid media-aandacht als glansrijk gewonnen kon worden beschouwd. 

Deze week bevestigde Emile Ratelband (69) berichten over bijeenkomsten die hij gaat organiseren in het Groningse bevingsgebied. ‘We gaan met alle Groningers een toekomstplan voor de provincie ontwikkelen’, zei Ratelband tegen het AD. Hij wilde ook best uitleggen wat hij in gedachten had, qua out of the box denken. ‘Misschien moeten we van Groningen één grote kinderboerderij maken. Of we gaan allemaal onder de grond leven. Misschien is dit een kans om de groenste provincie te worden.’

Dagblad van het Noorden vroeg zich voor de zekerheid af of Groningen wel op de wijsheid van Emile Ratelband (69) zit te wachten. De pr-man van de Groningse sessies vertelde dat Ratelband en hij het daar wel met elkaar over hadden gehad. ‘Groningers laten zich niet voor het lapje houden. Hij is daar niet bang voor. Hij is trouwens nooit ergens bang voor. Hij steekt gewoon zijn verhaal af en dan mogen mensen reageren.’

Een verloren zaak: journalisten reageren op de verhalen van Emile Ratelband en dan steekt hij gewoon zijn verhaal af. Emile Ratelband (69) is en blijft Emile Ratelband (69).

Gidi Heesakkers

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.