Piektijdanalyses

Had Llink met In uitvoering eindelijk iets waarin de eigen missie op een leuke manier gestalte kreeg, werd de serie over mensen die hun idealen op praktische wijze proberen waar te maken, van de buis gehaald....

Wim de Jong

Voor Llinks eigen variant op het genre ‘emi-tv’ moet nu nog steeds een plekje op Nederland 2, het verdiepende net, worden gevonden. Maar ook in die verkeerstoren lopen ze niet al te hard van stapel bij het zoeken van een landingsbaan voor het zoveelste ‘moeilijke’ programma. Want zeker aan die kant van de heg zijn er al meer dan genoeg problemen met al die restpartijen van omroepen die zich linksom of rechtsom toch nog moeten profileren. En het is niet alleen klein ambachtelijk-religieus en ander levensbeschouwelijk gebrouwen bier dat er elke avond staat te verschalen, ook Netwerk weet er zich intussen in grote moeilijkheden.

In VARA TV Magazine beschrijft Paul Witteman zijn ervaringen met de ‘piektijdanalyses’ van de dienst Kijk- en Luisteronderzoek (KLO). Medewerkers ervan rekenen tot op de minuut en ook tot ver achter de komma uit welk programma wanneer aan kijkers verliest. Bij Pauw & Witteman kunnen zomaar 150 duizend kijkers wegzappen wanneer het gesprek met politicus X begint. Waarna de curve nog eens extra kan dalen als aan hem of haar even later een kritische vraag wordt gesteld. Aan de makers het consigne om daar lering uit te trekken.

Ook Llink heeft te horen gekregen dat de piektijdanalyse van Llinke Soep (dinsdags nog wel op 3) tot reflectie noopt: kijkers blijken in groten getale weg te zappen wanneer daarin gewone gezinnen over bewust consumeren worden geportretteerd. Bleek gisteren door de programmamakers reeds verholpen, want ditmaal sexy Utrechtse corpsmeisjes die over energiebesparing in hun studentenhuis moesten nadenken. Presentatrice Froukje Jansen als altijd optimistisch: ‘Ze zijn 28 kilowatt over de meterstand heen, ik ben heel erg benieuwd wat ze hiervan gaan vinden!’ De meiden vonden er per ongeluk niet zo heel van. Misschien dat de KLO ook nog een norm voor gemiste kilowatts kan vaststellen?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden