Pia

Er waren klassendagjes geweest, en daar moest je laten zien wie je bent en wat je wilt. Alexander Pechtold was er zelf bij geweest, vertelde hij in De Wereld Draait Door....

Wouke van Scherrenburg was er niet bij, maar onder de aspirant-Kamerleden voor zijn partij trof Pechtold wel een ander bekend gezicht.

Pia Dijkstra.

Op de D66-lijst staat ze nu nummer 16. Net genoeg om een Kamerzetel te halen, volgens de peiling van deze krant. Net één plaatsje te laag volgens de stand van zaken bij Maurice de Hond. Maakt voor televisie niet uit: iemand van tv is altijd welkom op tv. En dus zat ze aan tafel, met haar nieuwe baas.

Ze had zichzelf aangemeld, vertelde de voormalige nieuwslezeres. Ze had ‘het gevoel dat ik niet aan de zijlijn wilde blijven staan’. Hoe dat was ontstaan, vroeg Matthijs van Nieuwkerk. Dijkstra: ‘Dat gebeurt op een gegeven moment. Niet ineens, daar groei je naartoe.’

Wat ze precies beoogt, bleef duister, maar ze had ‘een beetje genoeg van hoe het eraan toeging’. En ze dacht dat ze iets kon bijdragen.

De laatste jaren trok Pia over het scherm als immer invoelende pleegzuster tegenover Bekende Zieken. BZ’ers: Ronnie Tober met blaaskanker, Wubbo Ockels met hartfalen, Gordon die snikkend vertelt hoe hij zijn reuma eronder kreeg door neurolinguïstisch programmeren – Pia hoorde het geroerd aan, ze begreep hen allemaal.

En nu gaat ze de politiek in.

Enige politieke ervaring had ze niet, zei Pia. Maar ze vond het ‘een groot avontuur, dat ik graag aanga’.

Felix Rottenberg vond dat ‘moedig’. Het was in de Kamer ‘heel hard werken’, zei hij. En ze was gewend aan grote redacties die het werk deden, maar straks moest ze genoegen nemen met anderhalve man en een paardenkop.

Hij heeft vast gelijk.

Als tv-kijker hou ik mijn hart vast.

Je ziet die aardige, beleefde, ietwat timide Pia – in haar grote ogen lijkt vaak verbazing schuil te gaan – in gedachten al zitten tegenover Sven Kockelmann. Afgelopen zondag liet hij in het nieuwe interviewprogramma Oog in oog alle hoeken van de Kamer zien aan SP-voorman Emile Roemer. De man kende zijn dossiers niet, en dat scheelt kostbare punten in het permanente examen dat de media politici elke dag afnemen.

Hoe moet dat met Pia? Zal ze de verantwoordelijke taak aankunnen, onbehouwen PVV’ers kunnen pareren en bij het verlaten van de Kamer de bloedhonden van de pers om haar vinger winden? Ik verwacht haar spoedig terug op het scherm. Uitgeteld, teleurgesteld; onderwijl houdt een begripvolle AVRO-presentatrice haar vinger aan de pols.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden