Album

Pianist Helmut Deutsch bewijst de kracht van Franz Liszt als liederencomponist ★★★★☆

Jenny Camilleri
null Beeld

Pianist Helmut Deutsch vindt dat Franz Liszt als liederencomponist wordt ondergewaardeerd. Zijn bes­te liederen zouden niet onderdoen voor die van zijn tijdgenoten Schumann en Brahms. Deutsch kent kennelijk geen twijfel over welke dan de beste zijn. Tien jaar geleden nam hij een veelgeprezen Liszt-recital op met de sopraan Diana Damrau. Nu heeft hij het nagenoeg ongewijzigde programma overgedaan met stertenor Jonas Kaufmann.

Tussen de Duitse gedichten vormen de drie sonnetten van Petrarca een contrasterend middenstuk. De lastige sprongen en slingerende melodieën in deze Italiaanse liederen doen Kaufmanns stem vaak verschieten. Gelukkig klinkt hij in het Duits veel vrijer.

Zelden loopt de wisselwerking tussen stem en piano zo vanzelfsprekend als hier. Deutsch verdwijnt nooit naar de achtergrond, ook niet wanneer zacht stromend spel is geboden. Hij en Kaufmann vullen elkaars zeggingskracht en vertelkunst aan in parels als het Hongaars getinte Die drei Zigeuner en een zinsbegoochelende vertolking van Die Loreley.

Jonas Kaufmann & Helmut Deutsch

Freudvoll und leidvoll

Klassiek

★★★★☆

Sony

Welke nieuwe muziek is er uitgebracht en wat vinden de experts van de Volkskrant daarvan? Bekijk onze muziekpagina met het album van deze week, alle recensies en de tracks van de week.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden