MuziekrecensieLahav Shani dirigeert Brahms

Pianist Daniil Trifonov betovert in psychedelische entourage ★★★★☆

Het Rotterdams Philharmonisch Orkest had een van de meestbegeerde pianisten van deze tijd gestrikt: Daniil Trifonov. Het in geringe mate aanwezige publiek werd met elke noot stiller.

Het Rotterdams Philharmonisch Orkest met pianist Daniil Trifonov. Beeld Karen van Gilst
Het Rotterdams Philharmonisch Orkest met pianist Daniil Trifonov.Beeld Karen van Gilst

3,5 uur voor aanvang kreeg het Rotterdams Philharmonisch Orkest pas te horen dat zijn concerten donderdag mochten doorgaan. Door de nieuwe maatregelen moet de groepsgrootte in publieke binnenruimten weer worden teruggebracht naar maximaal dertig man, maar veiligheidsregio’s mogen een uitzondering maken voor ‘zalen van groot cultureel belang’.

Een annulering zou helemaal zuur zijn geweest, omdat het RPhO een van de meestbegeerde pianisten van deze tijd had gestrikt: Daniil Trifonov (29). Voor het eerst zou de Rus het Eerste pianoconcert van Brahms uitvoeren. Mits de bezoekers tot het begin van het concert (het Oostenrijkse model) hun mondkapjes ophielden, kon de Grote Zaal van De Doelen toch voor een kwart worden gevuld.

Aanvankelijk ging het een beetje stroef, in de ruime orkestopstelling: het orkest begon op hoog volume en metselde een muur van geluid waarin de pianist werd ingebouwd – zo kreeg het eerste deel een nog symfonischer karakter. De muur werd poreuzer, Trifonov dwong het af met zijn verfijnde pianistiek. Hoogtepunt: de cadens in het Adagio, waarin het publiek met elke noot stiller werd. Trifonov slaagde erin je elke lijn moeiteloos te laten volgen.

Het tweede concert (om 21.30, pauzes bestaan niet meer in coronatijd) bevatte Brahms’ Eerste symfonie. Aan niets waren de omstandigheden af te horen. Chef-dirigent Lahav Shani gaf een filosofische en gedetailleerde lezing, vol vloeiende versnellingen, met maten vol berusting. Prachtig waren de fluisterzachte pizzicato’s in het slotdeel, de diepe strijkersklank en het koperkoraal.

Dat de Grote Zaal toch gezellig en vol aanvoelde, kwam door de kleedjes in psychedelische kleuren die over de rugleuningen van de ‘verboden’ stoelen waren gedrapeerd. Wat een creatieve mensen werken hier, dacht je. De volgende dag werd bekend dat De Doelen moet reorganiseren. Negentien mensen verliezen hun baan.

Het Rotterdams Philharmonisch Orkest met pianist Daniil Trifonov. Beeld Karen van Gilst
Het Rotterdams Philharmonisch Orkest met pianist Daniil Trifonov.Beeld Karen van Gilst

Lahav Shani dirigeert Brahms

Klassiek

★★★★☆

Rotterdams Philharmonisch Orkest met Daniil Trifonov

1/10, De Doelen, Rotterdam. Herhaling 4/10.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden