Philips ziet vraag plotseling instorten

Grote problemen bij divisies licht en consumentenelektronica...

Van onze verslaggever Bard van de Weijer

Amsterdam Philips is overvallen door een ‘ongekend snelle afname’ van de vraag naar zijn producten. Het concern, dat onlangs al een reorganisatie aankondigde voor zijn gezondheidsdivisie, lijdt nu ook onder een forse omzetdaling bij de consumenten- en lichttak. De geplande verdubbeling van het bedrijfsresultaat ten opzichte van vorig jaar zal daarom niet in 2010 worden bereikt, meldde het bedrijf donderdag.

De problemen bij het onderdeel Lighting zijn volgens een woordvoerder onder meer te herleiden tot een wereldwijde teruggang in de bouw en de grote problemen waarin de auto-industrie verkeert. Philips is een van de grootste producenten ter wereld van autoverlichting. De vraag hiernaar is de afgelopen weken ingestort.

Bij Consumer Lifestyle, waar consumentenelektronica wordt geproduceerd, nemen de verkopen af doordat winkeliers hun voorraden niet meer aanvullen. Vooral deze laatste ontwikkeling toonde de afgelopen weken een zorgwekkende versnelling, aldus Philips. De omzet zal in het laatste kwartaal mogelijk 35 procent lager zijn dan een jaar geleden.

Het concern zegt nog steeds te streven naar een verdubbeling van de resultaten, maar wil daar geen datum meer aan koppelen: ‘De macro-economische situatie is te onduidelijk om daar nu uitspraken over te kunnen doen.’

Voor de derde tak, Healthcare, kondigde Philips vorige week al een herstructurering aan. Wereldwijd worden bij dit onderdeel 1.600 banen geschrapt, waarvan 340 in Nederland. De medische divisie merkt vooral een teruggang in de koop van grote medische apparaten, zoals mri-scanners, in de VS. Ziekenhuizen hebben daar moeite de financiering voor deze dure apparaten rond te krijgen. Volgens Philips is de situatie bij Healthcare nu niet veranderd.

De problemen bij Philips leiden niet tot een nieuwe ontslaggolf, aldus de woordvoerder, al kunnen de aangekondigde ingrepen wel versneld worden uitgevoerd. ‘Maar in welke vorm dat gebeurt, is nu nog niet te zeggen.’

Philips zal in het vierde kwartaal voor het eerst sinds 2003 een verlies noteren, onder meer door afwaarderingen ter waarde van 250 tot 300 miljoen op chipfabrikant NXP, waarin Philips een belang heeft van 20 procent. Bij beeldschermfabrikant LG wordt 640 miljoen afgeschreven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden