Philips-vergadering 'een aangeklede audiëntie'

'Dit is een aangeklede audiëntie', verweet een Philips-aandeelhouder het bestuur van de onderneming. Gisteren werd de algemene aandeelhoudersvergadering van het elektronicaconcern gehouden, niet langer in Eindhoven, maar in 'financieel centrum' Amsterdam....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

De aandeelhouders hadden gisteren eindelijk de kans de raad van bestuur te confronteren met de rigoreuze ingrepen van de laatste maanden, maar lastige vragen werden behendig omzeild met loze antwoorden, botte ontkenningen terwijl andere eenvoudig werden vergeten.

Zo waren er kritische opmerkingen over de luxueuze optieregelingen waarop de top zichzelf tracteert. 'De uitgifte van opties aan het bestuur zou moeten goedgekeurd door de aandeelhoudersvergadering', zei een woordvoerder van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB). 'Er is geen enkele wettelijke noodzaak om daartoe over te gaan', zei president-commissaris Floris Maljers.

Ook verbaasde het VEB-vertegenwoordiger dat Philips vorig jaar 725 miljoen gulden aan reorganisatielasten had genomen via het bedrijfsresultaat, een 'normale last', volgens bestuursvoorzitter Cor Boonstra in zijn inleiding. 'Dat is helemaal niet gewoon. Dat is een bijzondere last. Wat u doet is cosmetica om het bedrijfsresultaat van volgend jaar op te poetsen en daarvan zijn we niet gediend', zei de VEB-er. Er volgde geen reactie.

Dan maar met de voeten stemmen, moet een aantal aandeelhouders hebben gedacht. Een ABN Amro-employé meldde dat Amerikaanse klanten met ruim vijf miljoen aandelen fel gekant waren tegen de uitgifte van nieuwe aandelen en opties daarop. Het was een symbolisch protest, want er staan circa 300 miljoen aandelen uit, en die hielden zich verder gedeisd.

Eveneens symbolisch was het verzoek om een aparte aankondiging te maken van de benoeming van de nieuwe commissaris Louis Schweitzer, de huidige omstreden bestuursvoorzitter van Renault. Het obligate applausje was aanmerkelijk zwakker dan bij de herbenoemingen van Maljers en Lo van Wachem. 'Schweitzer scoort aanzienlijk lager op de applausmeter, waarvan acte', constateerde Maljers droogjes.

Er waren ook vriendelijke woorden uit onverwachte hoek. Vereniging Milieudefensie dankte Boonstra dat Philips akkoord is gegaan met de inname en hergebruik van oude en kapotte tv's en andere elektronica. Eén van de tientallen Milieudefensie-vertegenwoordigers die zich toegang hadden verschaft door één aandeel te kopen, pleitte vervolgens ook om meer vrouwen in de top te benoemen. 'Ik zou het geweldig vinden als we een vrouw kunnen benoemen in de raad van bestuur', zei Boonstra na de bijeenkomst. Hoe lang dat nog kan duren, wilde hij niet zeggen. Wel zei hij dat de gemiddelde leeftijd van de bestuurders die nu rond de zestig ligt, zal dalen. 'Binnen twee jaar verwachten we verdere wijzigingen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden