Philips verdient 60 miljoen op belang in B & O

Philips verdient zestig miljoen gulden aan de verkoop van zijn minderheidsbelang in Bang & Olufsen, de Deense smaakmaker onder de hifi- en televisiefabrikanten....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Philips betaalde toen 100 miljoen gulden voor het belang. Nu ontvangt het 160 miljoen gulden, omdat het Deense bedrijf sinds 1994 weer winstgevend is geworden. Het verschil van 60 miljoen gulden kan Philips als boekwinst optellen bij de resultaten over 1997.

De nauwe relatie tussen de twee bedrijven die eveneens uit 1990 stamt, zal blijven voortbestaan, meldt Philips. 'De huidige samenwerkingsovereenkomst zal met vijf jaar worden verlengd', aldus het bedrijf. Dat betekent dat Bang & Olufsen Philips-technologie mag blijven gebruiken en als tegenprestatie blijft Philips de voornaamste leverancier van onderdelen aan de Deense onderneming.

Philips kocht een minderheidsbelang als ondersteuning van dit samenwerkingsverband. 'De participatie in B & O is voor Philips niet langer nodig, omdat is zekergesteld dat wij de preferente leverancier blijven', zegt een woordvoerder.

Bang & Olufson is nu weer helemaal hersteld van de neergang begin jaren negentig. Sinds 1 juni 1993 maakt de onderneming weer winst. Dat komt door een streng reorganisatieprogramma waarbij een kwart van de werknemers van de Deense onderneming zijn baan verloor. Nu werken er 2500 mensen. Directeur Anders Knutsen verwacht voor het lopende boekjaar, dat eind mei afloopt, een winst van 225 miljoen kronen (66 miljoen gulden).

Bang & Olufson koopt het belang nu terug omdat het een overschot aan liquiditeiten heeft. Het bedrijf beheert zijn kasstromen nu efficiënter. Zo eist het bijvoorbeeld een veel kortere betalingstermijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden