Philips neemt na drie jaar duur afscheid van Rusland

Een driejarig avontuur in Rusland heeft Philips afgesloten met een fors verlies. 130 miljoen gulden verdween in de beeldbuizenfabriek Velt in de Russische stad Voronezj....

Van onze verslaggevers

AMSTERDAM/MOSKOU

'Dit is een uitzonderlijk geval', aldus een woordvoerder in Eindhoven. Het Nederlandse bedrijf nam Velt drie jaar geleden voor 2,3 miljoen dollar over. Het was de bedoeling dat de fabriek in Voronezj de televisieproducenten in de voormalige Sovjet-Unie en de Philips-televisiefabrieken in Oostenrijk en Spanje van beeldbuizen zou gaan voorzien. In Voronezj zag Philips zijn kans schoon om de hoge Russische importtarieven te omzeilen.

Aanvankelijk waren de autoriteiten in Voronezj, een provincieplaats ruim 500 kilometer ten zuidoosten van Moskou, opgetogen over de komst van de Nederlandse elektronica-gigant. Velt verkeerde op dat moment op de rand van de afgrond. De werknemers hadden al maandenlang geen loon meer gekregen en de productie was gezakt tot achtduizend beeldbuizen per maand, terwijl het bedrijf een capaciteit van liefst twee miljoen stuks per jaar heeft.

Na een modernisering van de fabriek waarbij circa 36 miljoen gulden werd geïnvesteerd, trachtte Philips de productie weer op te voeren. Eigenlijk is dat nooit goed gelukt, want al snel verlaagden de Russen hun importtarieven waardoor de Russische televisiefabrieken werden weggevaagd door een golf van goedkope import-televisies.

Philips had geen klanten meer en kon de beeldbuizen niet slijten buiten Rusland, omdat deze te duur waren - niet alleen produceerden de medewerkers te weinig, ook verviervoudigden de energieprijzen. 'De fabriek kon de concurrentie met de wereldmarkt niet aan', zo verklaart de woordvoerder.

De afgelopen maanden lag de productie stil. Een groot deel van de 3050 werknemers - ooit werkten er 7500 mensen - was met onbetaald verlof gestuurd.

Begin dit jaar dreigden de plaatselijke autoriteiten het bedrijf failliet te laten verklaren, als het zijn schulden aan de fiscus en het pensioenfonds die inmiddels tot 15 miljoen gulden waren opgelopen, niet onmiddellijk zou voldoen.

Het communistische provinciebestuur beschuldigde Philips ervan dat het Velt slechts had overgenomen om het naar de knoppen te helpen en zo een concurrent uit te schakelen.

Philips ontkent dit. 'We zouden geen 64 miljoen dollar in het project hebben geïnvesteerd als we niet hadden gedacht dat er kansen lagen', zegt de Philips-woordvoerder.

Volgens de autoriteiten van Voronezj zou Philips echter niet meer dan 36 miljoen gulden in het Russische dochterbedrijf gestoken hebben. Philips bevestigt dat dit het bedrag is dat ongeveer is geïnvesteerd in kapitaalgoederen, maar dat daarnaast bijna 100 miljoen gulden is besteed aan het werkkapitaal, bedrijfsverliezen en vooral het aflossen van oude schulden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.