Philips heft divisie op na vertrek Pieper

Philips heft zijn divisie Business Electronics op. De activiteiten worden ondergebracht bij twee andere divisies, Consumentenelektronica en Halfgeleiders. Dit is onder andere noodzakelijk geworden na het vertrek van Roel Pieper die in de raad van bestuur verantwoordelijk was voor deze divisie....

Na het aftreden van Pieper moet het Philips-bestuur alle zeilen bijzetten om de vele bedrijfsonderdelen te overzien. Een andere reden om de divisie op te heffen is dat producten van Business Electronics steeds vaker worden verkocht aan consumenten in plaats van aan bedrijven. Bij de divisie worden onder meer set top-boxen gemaakt voor digitale televisie.

Door het opheffen van Business Electronics wordt het aantal divisies teruggebracht tot zes. Het is onduidelijk wat zal gebeuren met divisiedirecteur Fred Bok die tot nu toe moest rapporteren aan de raad van bestuur.

Pieper kreeg een half jaar geleden de verantwoordelijkheid voor Business Electronics na een kleine stoelendans in het elektronicabedrijf. De Brit Doug Dunn moest in oktober 1998 namelijk opstappen als directeur van Philips' grootste divisie Consumentenelektronica na de miljoenenverliezen bij het telefoononderdeel. Zijn plaats werd ingenomen door de toenmalige directeur van Business Electronics, Adri Baan, die op zijn beurt werd opgevolgd door Bok. Tegelijkertijd kreeg Pieper de taak om vanuit de raad van bestuur op Bok toe te zien.

Pieper, die het goed kon vinden met Bok, ging regelmatig lijnrecht in tegen de wensen van topman Cor Boonstra. In februari werden de verschillen van inzicht op de spits gedreven toen Pieper samen met de divisie Business Electronics voorstelde om een Amerikaanse fabrikant voor set top boxen te kopen. Dat voorstel werd als 'te duur' van tafel geveegd, waarna Pieper vertrok.

In april ging bovendien Philips' vice-voorzitter Dudley Eustace met pensioen en deze week vertrekt de Taiwanese directeur van de Componentendivisie YC Lo wegens gezondheidsproblemen. Daarmee verliest de raad van bestuur in een half jaar tijd vier van de negen bestuurders.

Die posities worden niet opgevuld. Weliswaar wordt YC Lo vervangen door de Nederlander Gerard Kleisterlee, maar die komt niet in de raad van bestuur. Daarmee breekt Philips met het twee jaar geleden ingezette beleid om de directeuren van de grote divisies tevens een plaatsje te geven in de raad van bestuur.

Zowel de divisie Componenten als Business Electronics dreigden het te moeten stellen zonder positie in de raad van bestuur. Business Electronics wordt nu opgeheven en bij Componenten kan Kleisterlee in de toekomst wellicht een plaatsje in het bestuur krijgen als hij zich heeft bewezen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden