Philips bracht ondergang Sport 7 in stroomversnelling

Waarom kozen de aandeelhouders van Sport 7 vrijdag voor stopzetting van hun zender in plaats van de reddingslijn die SBS 6 had uitgegooid?...

Van onze verslaggevers

Noël van Bemmel

Fokke Obbema

AMSTERDAM

Philips-president Cor Boonstra vond dat hij de verliezen bij Sport 7 niet langer kon verkopen. Bij verschillende bedrijfsonderdelen moet worden gesaneerd, en waar hij ook kwam, Boonstra kreeg telkens vragen over de miljoenenverliezen bij Sport 7 voor zijn kiezen, een project van zijn voorganger Jan Timmer. Waarom wij wel en zij niet, was een vraag die Boonstra niet kon beantwoorden. 'Boonstra wilde er vanaf, en wel onmiddellijk', aldus een betrokkene.

Daarom belde directeur corporate communications, Ben Knapen, met KNVB-voorzitter Staatsen. De oud-hoofdredacteur van NRC Handelsblad bereidde Staatsen erop voor dat de huidige situatie niet lang meer kon voortduren. 'Bereid je erop voor dat afspraken gebroken moeten worden', vertrouwde Knapen de KNVB-voorzitter toe.

Tegelijkertijd benaderde mede-aandeelhouder ING Bank de NOS, HMG en FilmNet met de vraag of zij niet alsnog wilden participeren in Sport 7. Het antwoord was: waarin? 'We weten niet eens of Sport 7 de uitzendrechten wel bezit.' Daarna was behalve stopzetting, alleen overname door SBS 6 nog een optie.

Boonstra en Timmer voerden beiden, voorafgaand aan de beslissende vergadering van vrijdag, intensief overleg met SBS 6-directeur Fons van Westerloo. Deze hield de aandeelhouders een worst voor: medeparticiperen in SBS 6, in ruil voor de voetbalrechten waardoor de zender zou kunnen uitgroeien tot het tweede televisiestation van Nederland. Keerzijde was dat moederbedrijf SBS SA niet zomaar bereid was mee te doen met het garantiebedrag van 180 miljoen, waarop de KNVB contractueel recht heeft in geval van faillissement.

Nog belangrijker was de aarzeling die de Amerikaanse aandeelhouders van SBS hadden over de wederpartij: beschikte Sport 7 wel over de voetbalrechten, of lagen die eigenlijk bij de clubs? Van Westerloo kon de Amerikanen niet geruststellen, omdat Sport 7 hem op dat punt niets kon garanderen.

En die konden dat weer niet omdat het KNVB-bestuur geen controle had over Ajax en Feyenoord, de clubs die voor hun rechten opkwamen. Dat domino-effect van tekortschietend vertrouwen blokkeerde uiteindelijk het reddingsplan.

Enkele aandeelhouders hadden vrijdag nog graag voor een overname door SBS gekozen. Vooral Joop van den Ende en John de Mol manifesteerden zich tijdens de beslissende vergadering in het bovenzaaltje van restaurant De Hoefslag in Bosch en Duin nadrukkelijk, door met een stroom creatieve oplossingen voor de problemen van Sport 7 te komen. De twee producenten hadden met Sport 7 een driejarig contract gesloten voor de afname van jaarlijks vijftig miljoen gulden aan programma's. Een deal met SBS zou tenminste nog iets in stand laten van Endemol Sports, het dochterbedrijf dat met honderd man personeel uitsluitend werkt voor Sport 7.

Maar de aandeelhouders besloten onder druk van Philips, een laatste gok te nemen. De goedkoopste uitweg was niet het SBS-aanbod, noch faillissement, maar het contract met de KNVB eenzijdig opzeggen en weigeren de bankgarantie te betalen, in de hoop dat de rechter hen daarin later gelijk zou geven.

Het belangrijkste argument voor de opzegging vormt de onzekerheid over de voetbalrechten. Die heeft veel grotere gevolgen gehad dan alleen maar problemen rond wedstrijden als Feyenoord-NAC en Feyenoord-Ajax, zo betogen de Sport 7-aandeelhouders. De gehele redding van het sportkanaal door SBS 6 is er door gefrustreerd. Gaat de rechter met die redenering akkoord, dan blijven de verliezen beperkt tot de reeds geïnvesteerde honderd miljoen gulden.

KNVB-bestuurders Jos Staatsen en Peter Groenenboom werden vrijdagavond de vergadering uitgestuurd toen het contract tussen beide partijen ter sprake kwam. Zij hadden hun hielen nog niet gelicht, of het plan kwam op tafel om de rechten terug te geven en te proberen de gegarandeerde miljoenen in eigen zak te houden.

Elders in het gebouw wachtte een groepje KNVB-bestuurders geduldig op de beslissing. Die zagen plots de brede gestalte van president-commissaris Jan Timmer in de deuropening opdoemen. 'Ik zeg het jullie in niet-juridische taal. . . We stoppen ermee en we vinden het niet redelijk om de bankgarantie te voldoen', klonk zijn stem.

Geschokt belden de KNVB'ers hun voorman Staatsen in de auto. Die was met rugpijn al op weg naar huis, maar had intern enkele dagen eerder reeds aangekondigd wat er zou gebeuren in geval van faillissement. Staatsen gaf opdracht het onmiddellijke ontslag van zijn bestuur aan te kondigen. 'Aan wat er vrijdag is gebeurd, gaan juristen nog jaren plezier beleven', voorspelt een betrokkene.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.