nieuwsde volkskrant

Philippe Remarque vertrekt per september als hoofdredacteur van de Volkskrant

Philippe Remarque vertrekt op 1 september als hoofdredacteur van de Volkskrant. Hij wordt journalistiek directeur van de Persgroep, het Belgisch-Nederlandse mediaconcern dat in Nederland onder meer de Volkskrant, Trouw, Het Parool, AD en zeven regionale kranten uitgeeft. Daarnaast wordt hij directeur-uitgever van de Volkskrant, Trouw en Het Parool.

Philippe Remarque. Beeld Jiri Buller
Philippe Remarque.Beeld Jiri Buller

‘Het is gezond als zo nu en dan nieuwe gezichten en ideeën naar voren treden om richting te geven aan de Volkskrant’, zei hij in een toespraak tegen de redactie. ‘Ik weet zeker dat op en om de krant goede mensen rondlopen die de vlam verder kunnen dragen.’

Een sollicitatiecommissie onder leiding van Stichting de Volkskrant met vertegenwoordigers van redactie en uitgever zal de komende weken een profiel opstellen en gesprekken met kandidaten voeren. Het streven is om de nieuwe hoofdredacteur aan het begin van de zomer te benoemen. De commissie zoekt in eerste instantie in eigen kring.

Remarque (53), voorheen politiek verslaggever en correspondent in Moskou, Berlijn en Washington, volgde in de zomer van 2010 Pieter Broertjes op als hoofdredacteur. De Volkskrant was toen net overgegaan op het huidige tabloidformaat. Het jaar erop introduceerde de krant een dagelijks cultuur-, media- en levenkatern: V.

In de jaren daarna veranderde de nieuwskrant een paar keer van gedaante en de zaterdagkrant van samenstelling. In 2014 introduceerde de Volkskrant een half betaalde website. De krant startte met multimediale journalistieke producties en lanceerde vorig jaar een geheel nieuwe site, app en tableteditie.

Alle Volkskrant-journalisten werken inmiddels voor zowel digitaal als papier. Een groeiend deel van de lezers leest de Volkskrant via het scherm. De totale oplage, papier en digitaal, is gestegen van 285 duizend in 2010 naar 305 duizend nu.

In zijn nieuwe rol gaat Remarque zich sterk richten op de digitalisering: ‘Het is de taak van onze generatie om de journalistiek het digitale tijdperk in te loodsen, met behoud van inhoud en kwaliteit. Ik heb gemerkt dat succes niet alleen van de redactie afhangt, maar juist ook van de uitgever. Ik wil met de redacties de kansen van de digitalisering grijpen, valkuilen vermijden en nieuwe wegen inslaan.’

De Persgroep benoemt Remarque in de directie omdat het voor een mediabedrijf belangrijk is dat de journalistiek op alle niveaus is vertegenwoordigd, zegt het bedrijf. ‘Wij moeten altijd de beste journalistieke kwaliteit bieden. Dat is onze kern. Philippe kan ons met zijn talent daar enorm mee vooruit helpen’, zei Erik Roddenhof, ceo van de Persgroep. ‘Philippe heeft de Volkskrant de afgelopen negen jaar uitstekend geleid. Het resultaat is een groeiend aantal lezers. Wij zijn hem daar zeer dankbaar voor.’

Lees hier de gehele toespraak die Philippe Remarque zojuist hield op de redactie, waarin hij zijn afscheid aankondigde.

Lees hier het persbericht van De Persgroep waarin de nieuwe functie van Remarque wordt toegelicht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden