Phantom Thread, Bloedlink en Roest: dit is de nieuwe culturele oogst van deze week

Wat kwam er de laatste dagen weer voor moois bij in het cultuuraanbod? De Volkskrant-specialisten kiezen hun favorieten, van de nieuwste film van P.T. Anderson tot Vele hemels op het toneel.

Redactie
Phantom Thread. Beeld
Phantom Thread.Beeld

Film

Phantom Thread.
Regie Paul Thomas Anderson.

De starre Reynolds Woodcock (Daniel Day-Lewis) is een verstokt vrijgezel die het nooit lang uithoudt met zijn veroveringen. Zijn werk als couturier gaat boven alles. Dan ontmoet hij Alma (Vicky Krieps). Zij weet zeker dat hij niet de sterke man is die hij pretendeert te zijn. Ze moet alleen zijn zwakke plekken zien te vinden. Vervolgens ontvouwt zich een fantastisch, ontregelend kat-en-muisspel, met liefde en overgave als inzet. Phantom Thread is een bedwelmend, boosaardig en erg grappig sprookje vol verrassingen - een rijke filmische traktatie die je rustig vaker kunt gaan zien.

Pauline Kleijer

null

Phantom Thread

Jeugdtheater

Bloedlink (14+) door NTjong en DOX. Tournee t/m 19 april.

In deze jongerenthriller van NTjong en DOX belandt een pistool per toeval in handen van docent Nederlands mevrouw Smit (Samora Bergtop). Ze is gestrest door maandenlange tegenwerking van haar probleemklas, waardoor haar gezonde verstand blokkeert. Ze gijzelt haar leerlingen. De scholieren gooien daarop hun angst en woede eruit. Ze smijten met hun bekentenissen: rauwe pijn, veroorzaakt door wantrouwen, vooroordelen, en racisme.

Annette Embrechts

null

Bloedlink

Film

I, Tonya. Regie Craig Gillespie.

I, Tonya, over het leven van kunstschaatser Tonya Harding, is een film over zelfverklaard white trash in een tuttige kunstschaatswereld. Het is geen verhaal waarin de underdog zichzelf weet te bewijzen; deze film onderstreept dat het geen bal uitmaakt wat je wel of niet kunt als de media en het publiek hun oordeel al klaar hebben. I, Tonya is prettig verwarrend en roept vragen op over roem, slachtofferschap, media, sensatiezucht en de menselijke behoefte aan rechtlijnige verhalen.

Floortje Smit

null

I, Tonya

(Jeugd)dans

Roest (6+) door Plan D & en De Dansers. Tournee.

Voor Roest (6+) werkt choreograaf en danser Andreas Denk samen met De Dansers, het Utrechtse gezelschap dat kinderen dans en livemuziek voorschotelt. Het resultaat is prachtig. Roest houdt het midden tussen een melancholisch liefdesverhaal en gewoon een lekker potje spelen (en ruziën) met vrienden. Dat is mooi, net als de innige verstrengeling van dans en muziek.

Mirjam van der Linden

null

Roest

Beeldende kunst

The Taking of a Picture, Sometime Somewhere. Flatland Gallery, Amsterdam, t/m 31 maart.

Lang stiltstaan bij één foto lijkt in tijden van Snapchat iets uit de vorige eeuw. De Nederlandse regisseur David Verbeek (1980) maakte er een film over, An Impossibly Small Object. Die is als installatie, onder de titel The Taking of a Picture, Sometime Somewhere nu te zien in galerie Flatland in Amsterdam. Wat kan één foto aan verhalen oproepen? Wat zegt een foto over de fotograaf? Die vragen onderzoekt Verbeek in een beeldgedicht waarbij hij terloops heen en weer springt tussen foto en werkelijkheid.

Sacha Bronwasser

null

The Taking of a Picture

Theater

Vele hemels boven de zevende door Bos Theaterproducties. Tournee t/m 27 mei.

Griet Op de Beecks Vele hemels boven de zevende is na boek en film toe aan een derde leven als theatervoorstelling. We kijken naar een Vlaamse familie, bestaande uit Jeanne en Jos en hun kinderen en kleindochter. Allen tobben ze met hun eigen sores: boulimia, overspel, alcholisme. De stijlvolle en vaste regie van Ursul de Geer leidt tot een mooie, bezonken toneelavond. Gespeeld in een sobere, mooie scenografie en een prachtig lichtplan. Buitengewoon aandoenlijk is de schijnbaar stoïcijnse levenspijn van Eva, prachtig gespeeld door Hanne Arendzen.

Hein Janssen

null

Vele hemels boven de zevende

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden