Review

Petticoat is een ontwapenend Nederlands nostalgiedrama

De Volkskrant kijkt (nieuwe) series en bespreekt er elke week een.

Hein Janssen
Abbey Hoes in Petticoat. Beeld
Abbey Hoes in Petticoat.Beeld

Achter de toonbank van kruidenier Veenstra staan Lux, Castella en Sunlight-zeep in de schappen, naast pakken Brinta en bussen met suiker. Het is 1956 en Nederland koopt zijn levensmiddelen nog bij de kleine winkelier, zeker op het Groningse platteland waar Pattie Jagersma woont.

Pattie is hoofdpersoon in de tv-serie Petticoat, waarvan intussen twee afleveringen zijn uitgezonden. De serie vervangt op donderdag primetime het geflopte La Famiglia van Maria Goos, dat naar de late zondagavond werd gedegradeerd.

Petticoat hoort in het rijtje Moeder, ik wil bij de revue en Goedenavond dames en heren, series met vaderlandse nostalgie als hoofdthema. Thematisch zijn deze series ook verbonden: eenvoudige jongens of meisjes willen het provinciale milieu ontvluchten om in de grote stad beroemd te worden.

Aflevering 1 van Petticoat begint ijzersterk. Meteen is duidelijk wat de grootste troef is: hoofdrolspeelster Abbey Hoes. Met haar donkere ogen, blijmoedig gezicht en dartele présence is zij beeld- en aandacht vullend. Naadloos knap past zij in dit even naïeve als doortastende meisjeskarakter. Ook dramaturgisch worden lijnen helder uitgezet: Pattie houdt van haar vader, weduwnaar en harde werker in de strokartonfabriek, maar droomt van een ander leven, van zingen en leuke jongens. Ze voegt de daad bij het woord: ze loopt het tuinpad van haar vader af en vertrekt naar Den Haag.

In aflevering 2 worden de verwikkelingen nogal ongeloofwaardig. Pattie trekt in bij een hospita, blijft meteen de eerste nacht weg, ontmoet op straat een knappe jongen die 'homofiel' blijkt, belandt bij hem in bed, wordt de volgende ochtend door zijn moeder gevonden en wordt huishoudster in dit gezin.

Petticoat
Muzikale comedy
Geschreven door Paula van der Oest en Inge Hardeman, gebaseerd op de gelijknamige musical
Liedjes Henny Vrienten
Met Abbey Hoes, Hajo Bruins, Anneke Blok
Elke donderdag 20.30 uur, NPO 1

Misschien moet je het ook niet willen geloven, want in Petticoat gaat het bovenal om de illusie, niet om de dramatische werkelijkheid. En om het dansen op straat, met matrozen en verpleegsters. Gelukkig schreef Henny Vrienten daarvoor nieuwe en originele liedjes - dat nummer Jij krijg je niet meer uit je hoofd.

Petticoat was eerst een succesvolle musical (met Chantal Janzen in de hoofdrol) en nu dus een tv-serie. Er is bovendien flink geleend van Les Misérables, My Fair Lady, Ja Zuster Nee Zuster en Billy Elliot, maar tegelijk is dit ook ontwapenend, perfect geproduceerd, Nederlands nostalgiedrama.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden