BOEKENOverlevingspakket voor de psychiatrie

Peter Gøtzsche gaat in zijn nieuwste boek de psychiatrie met een sloopkogel te lijf

Peter C. Gøtzsche: Overlevingspakket voor de psychiatrie en het afbouwen van psychiatrische medicijnen.  Beeld Walburg
Peter C. Gøtzsche: Overlevingspakket voor de psychiatrie en het afbouwen van psychiatrische medicijnen.Beeld Walburg

De Deense arts en onderzoeker Peter Gøtzsche trekt al jaren ten strijde tegen de farmaceutische industrie, waarin hijzelf werkzaam was in de jaren zeventig. Een eerder boek, Dodelijke medicijnen en georganiseerde misdaad (2015), werd alom geprezen vanwege zijn overtuigende ontleding van de vileine praktijken van Big Pharma. In zijn nieuwste boek Overlevingspakket voor de psychiatrie heeft zijn betoog de vorm van een sloopkogel gekregen. Grof samengevat: weg met alle medicatie, ontbind de psychiatrie als medische specialisme, laat psychologen de zaak overnemen en laat de psychiatrie haar excuses aanbieden aan de slachtoffers. Hij vergelijkt zichzelf met zijn grootvader, die als verzetsstrijder in het concentratiekamp belandde: ‘Hij redde veel Joden; ik wil zo veel mogelijk psychiatrische patiënten redden.’

Hoewel zijn ontledingen van de psychiatrie vaak zinnig zijn en door veel psychiaters gedeeld zullen worden (de DSM heeft zijn tijd gehad, de medicalisering van de psychiatrie is doorgeschoten), zal hij vakgenoten met zijn verbeten, eenzijdige conclusies alleen maar op de kast jagen.

Peter C. Gøtzsche: Overlevingspakket voor de psychiatrie en het afbouwen van psychiatrische medicijnen. Walburg; € 24,99.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden