Pete Souza maakt president Underwood griezelig echt

De reportagefoto's van oud-president Obama waren zo heerlijk ongedwongen. Zie de gelijkenis met de House of Cards-foto's die nu de wereld overgaan. Toeval of zit er meer achter?

Kevin Spacey als Frank Underwood.Beeld Pete Souza / Netflix

De president is aan de wandel, samen met zijn loyale chief of staff, de man die weet waar de lijken begraven liggen. Dit is een uitdrukking die in dit geval vrij letterlijk moet worden genomen. Een fotograaf volgt het tweetal op de voet.

We zien de president praten met toeristen in de buurt van zijn ambtswoning, met het Capitool op de achtegrond. Hij ontmoet een aantal van zijn kiezers voor Ben's Chili Bowl. En vlak voor het Witte Huis mengt hij zich handenschuddend tussen een groep Aziatische toeristen die hun geluk niet op kunnen. De president is in dit geval Frank Underwood (Kevin Spacey), zijn schaduw is Doug Stamper (Michael Kelly).

Lees verder onder de foto.

President Underwood begroet Aziatische toeristen bij het Witte Huis.Beeld Pete Souza / Netflix

Dat Spacey een overtuigende politicus en president kan neerzetten, weten we sinds 2013, toen de serie House of Cards begon. Maar wat deze foto's, gemaakt in opdracht van Netflix om seizoen 5 promotioneel te ondersteunen, bijna griezelig overtuigend maakt, is dat ze afkomstig zijn van Pete Souza. Hij is de fotograaf die de twee ambtstermijnen van Obama zo overtuigend in beeld heeft gebracht, met een zorgvuldig geënsceneerde intimiteit die op zijn minst suggereerde dat we echt thuis waren bij de Obama's.

Kijk naar die ogenschijnlijk losjes geschoten foto van de twee heren die omkijkend afscheid nemen, terwijl ze richting het Capitool lopen, helemaal in die gonzo-stijl die Souza zich in de Obama-jaren eigen had gemaakt.

Lees verder onder de foto.

Underwood met zijn Chief of Staff, Doug Stamper.Beeld Pete Souza / Netflix

Het is niet de eerste keer dat het fictionele presidentschap van Frank Underwood opduikt in de echte wereld. Aan de vooravond van het vierde seizoen, in 2016, dook er een monumentaal portret op van Underwood in The National Portrait Gallery, onderdeel van het Smithsonian Institute, in het centrum van Washington, vlak bij het Witte Huis.

The National Portrait Gallery is de enige plek buiten het Witte Huis, waar een complete set presidentiële portretten hangt. Daar kon ook nog wel een fictieve president bij.

Beeld Pete Souza / Netflix

Lees meer

De realiteit blijkt steeds vreemder te zijn dan de kunst. Wat betekent het voor televisiescripts, als Donald Trump vreemder is dan fictie?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden