'Pesetas' is een verbluffende multimediale show over de verraderlijkheid van nostalgie

We zijn getuige van de wonderbaarlijke vermenigvuldiging van het duo Van der Laan en Woe: in hun virtuoze nieuwe voorstelling komen cabaretiers Niels van der Laan en Jeroen Woe soms in wel tien gedaanten tegelijk tot ons, met behulp van subliem uitgevoerde videotechnieken op vier prominente schermen.

Niels van der Laan en Jeroen Woe. Beeld Senf Theaterpartners.
Niels van der Laan en Jeroen Woe.Beeld Senf Theaterpartners.

De verdubbelingen worden ingezet in sketches, maar vooral ook in muzieknummers, waardoor Van der Laan, Woe en hun vele afsplitsingen op beeld een complete Spaanse gitaarband kunnen vormen en uiteindelijk ook een hele musical neerzetten inclusief ensemble en kindercast. Je mond valt open van zoveel vindingrijkheid en theatraal vernuft.

'Pesetas' is een verbluffende multimediale show waarmee Van der Laan en Woe zichzelf overtreffen. De mannen zijn bekend van het tv-programma 'De kwis', maar zijn in de eerste plaats veelzijdige theatermakers. Maar wat deze zesde voorstelling van het duo écht goed maakt, is dat de technische snufjes effectief worden ingezet om een inhoudelijk sterk verhaal te vertellen over de verraderlijkheid van nostalgie. Het is zo aanlokkelijk om 'In mijn tijd was alles beter' te zeggen, maar deze wijsheid is ook net zo makkelijk onderuit te halen, blijkt uit de vele oergeestige scènes en liedjes waarin Van der Laan en Woe het onderwerp uitpluizen. Het is thematiek die perfect past bij de twee mannen, die zich ook in eerder werk al graag afzetten tegen nieuwerwetse aanstellerij en de hectiek en hardheid van de huidige tijd.

Het duo Niels van der Laan en Jeroen Woe. Beeld anp
Het duo Niels van der Laan en Jeroen Woe.Beeld anp

Maar is dit verzet tegen moderniteit en verandering niet van alle tijden? Die vraag wordt gesteld in diverse terugkerende verhaallijnen. Zoals mensen na de komst van de euro terugverlangden naar de gulden, zo wilde men in het Spanje van 1869 de escudo terug na introductie van de peseta. Het komt aan de orde in de verhaallijn rond de blinde Spaanse gitarist Francisco Tárrega (Jeroen Woe), de man die de melodie componeerde waarmee telecombedrijf Nokia vele jaren later aan de haal zou gaan als hun eerste ringtone. Hierdoor werden Francisco's muzieknoten het meest afgespeelde deuntje aller tijden.

Deze voorstelling zit in de regie van Lidwien Roothaan razendknap in elkaar. Op ingenieuze wijze schieten Van der Laan en Woe van de 21e eeuw naar de 19de eeuw en van Spanje naar Finland, met af en toe ook nog een tussenstop in Nederland. De musical over de totstandkoming van de eerste mobiele telefoons in de Finse Nokia-fabriek begin jaren negentig zou ook een op zichzelf staande voorstelling kunnen zijn geweest, maar bij Van der Laan en Woe is het slechts een onderdeel van een avond vol fantastische vondsten.

‘Pesetas’

Door: Van der Laan en Woe.
Tekst en spel: Niels van der Laan en Jeroen Woe.
Regie: Lidwien Roothaan.
Locatie: Stadsschouwburg Utrecht, 29/1. Tournee t/m 19/5.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden