PERSOONLIJK

KADER ABDOLAH heeft donderdag de ASN-ADO-Mediaprijs gekregen voor zijn wekelijkse column in de Volkskrant. De jury, onder leiding van Joop van Tijn, noemt zijn columns 'eye-openers van het zuiverste water'....

De ASN-ADO-prijs is voor de tiende keer uitgereikt. Hij is ingesteld door het Anti Discriminatie Overleg om te bevorderen dat de media evenwichtig en volledig aandacht besteden aan de multiculturele samenleving.

Kader Abdollah is het schrijverspseudoniem van de Iraanse balling Hossein Sadjadi Ghaemmaghami Farahani (43). Toen Hossein in Iran zijn eerste roman publiceerde, deed hij dat onder de naam van zijn vriend uit het verzet die vermoord werd: Kader Abdolah. Al tijdens zijn studie natuurkunde had hij zich aangesloten bij een geheime linkse partij die tegen de dictatuur van de sjah en later die van de ayatollahs vocht. Hij schreef in een illegaal blad en publiceerde twee klandestiene romans over de oorlog in Koerdistan.

Toen hij moest vluchten uit Iran, droomde hij van een schrijversbestaan in Amerika. Maar de vluchtelingenorganisatie van de VN deed hem in 1988 belanden in een asielzoekerscentrum in Apeldoorn. Hij las er Jip en Janneke van Annie M. G. Schmidt en schreef in zijn eigen taal verhalen 'om een beetje te ontsnappen aan de pijn, aan de klap'. Als een bezetene las hij Nederlands, vooral poezië. Worstelend met de taal begon hij zijn verhalen in het Nederlands te schrijven en in 1992 verscheen zijn eerste Nederlandse bundel: De adelaars.

Mirza, de titel van de column die hij sinds anderhalf jaar in de Volkskrant schrijft, betekent in het Perzisch kroniekschrijver.

Voor de eerste keer werd ook de ASN-ADO-prijs voor persfotografie uitgereikt. Die ging naar Jan Banning van Trouw voor een fotoreportage over sportscholen. De redactie van De Groene Amsterdammer kreeg de mediaprijs van de gemeente Amsterdam voor een special over de multiculturele samenleving.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden