PERSOONLIJK: MARINUS FLIPSE (1908) Groot pianist overlijdt in betrekkelijke anonimiteit

'Afscheid? Ben je gek, ik begin pas.' Met dat motto, uitgesproken in de krant Het Vrije Volk, stond de pianist Marinus Flipse in 1973 stil bij zijn vijfenzestigste verjaardag....

Dat Flipse tot de grote Nederlandse pianisten hoorde in de periode van de wederopbouw, is in brede kring niet meer zo bekend. De mate waarin zijn uitvoerende werk nog circuleert op geluidsdragers (nauwelijks), staat in geen verhouding tot de internationale populariteit die hij genoot als solist, begeleider en bonhomme.

Alleen in kleine kring trad Flipse nog voor het voetlicht, als erevoorzitter van het Eduard Flipse-Concours - het Rotterdamse concours dat genoemd is naar zijn twaalf oudere broer Eduard. Die was van 1926 tot 1962 dirigent van het Rotterdams Philharmonisch Orkest.

Marinus Flipse werd in 1908 geboren in Wissekerke. Zijn broer gaf hem pianoles, waarna hij verder studeerde in Lausanne, Boedapest, Wenen en in Parijs. Met het Concertgebouworkest onder Van Beinum introduceerde hij in de jaren dertig het pianoconcert van Delius in Nederland. Onder Mengelberg was hij solist in het derde pianoconcert van Beethoven, een stuk waarmee hij door het grote publiek lang werd geïdentificeerd.

Na de oorlog mocht Flipse enkele jaren niet optreden, omdat hij opgetreden had voor de bezetters. Daarna kwam niettemin een briljante carrière op gang, waarin hij optrad met alle Nederlandse orkesten. Als duopartner van befaamde violisten als Jacques Thibaud en Henryk Szeryng speelde Flipse in alle grote concertcentra in de wereld. Ook met de violisten Herman Krebbers en Theo Olof en met de cellist Samuel Brill vormde hij duo's.

Flipse was ridder in de orde van Oranje-Nassau en 'Chevalier de mérite culturel et artistique français'. De Franse onderscheiding kreeg hij in 1966 voor vertolkingen van componisten als Saint-Saëns, Milhaud en Roussel.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden