Persgroep wil NRC verkopen via veiling

NRC Handelsblad, dat uit PCM mag vertrekken als de overname van uitgever PCM door de Belgische Persgroep is afgerond, wordt waarschijnlijk verkocht via een veiling.

Zo moet de krant snel verkocht kunnen worden en zo veel mogelijk opleveren, nu de overname van PCM duurder uitpakt dan was voorzien.

De keuze voor een veiling is pikant, omdat PCM in 2004 ook via een veiling werd overgenomen door het Britse opkoopfonds Apax. Door de Britten raakte PCM honderden miljoenen euro’s kwijt en bleef met hoge schulden achter. Maar volgens topman Bert Groenewegen van PCM, dat naast NRC Handelsblad onder meer de Volkskrant en Trouw uitgeeft, zal de veiling van NRC Handelsblad anders zijn dan die van heel PCM in 2004.

‘We gaan nu niet, als toen, iedereen die dat wil een bod laten uitbrengen om vervolgens via een aantal ronden bij een partij uit te komen. Dit keer zullen we het meer gecontroleerd doen.’

TMG (De Telegraaf) en HAL (Financieele Dagblad) zouden belangstelling hebben.

Het geld dat de Persgroep voor NRC Handelsblad krijgt, is nodig omdat de overname veel duurder uitvalt dan gepland, met name door extra tegenvallers bij het AD, dat sinds kort weer volledig eigendom is van PCM. Daarom moeten de Belgen onder leiding van Christian van Thillo meer geld op tafel leggen dan de oorspronkelijke 100 miljoen euro voor een belang van 50,1 procent in PCM. Groenewegen bevestigt dat het bedrag hoger uitvalt. ‘Maar het is geen 150 miljoen euro.’

De overname door de Belgen zou mede duurder worden omdat de banken eisen dat er meer wordt afgelost. PCM heeft nu 120 miljoen euro schuld en zou de helft daarvan aflossen met het geld van De Persgroep. De banken zouden nu 100 miljoen willen.

Groenewegen ontkent dat. ‘We gaan echt niet al dat extra geld gebruiken om schulden af te lossen. Onzin. We willen voldoende geld hebben om te doen wat we moeten doen.’

Volgens Groenewegen is de herfinanciering van PCM bij de banken bijna rond. Om hoeveel geld het gaat en welke banken bij de deal betrokken zijn, wil hij niet zeggen. ‘Maar het zijn er aanzienlijk minder dan de oorspronkelijke twaalf en een stuk minder exotisch.’ Het huidige consortium telt vijf buitenlandse banken.

Doordat de overname van PCM door De Persgroep duurder uitpakt, zouden extra ontslagen moeten vallen. Bovendien zou er weinig of geen geld meer zijn voor een sociaal plan. Maar volgens Groenewegen is daar nog niets over te zeggen. ‘We zijn nog druk aan het onderhandelen met de bonden over een sociaal plan. PCM heeft zelf niet erg veel geld voor een heel uitgebreid sociaal plan. De bonden zien Van Thillo als een soort suikeroom en wij moeten nog even duidelijk maken dat hij dat niet is.’

NRC Handelsblad (ANP)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden