Pers prijst 'goede intenties' Amistad

Met de wind in de zeilen gaat Amistad een veelbelovend openingsweekeinde tegemoet. De historische speelfilm over Afrikaanse rebellie op een slavenschip verdient in de ogen van de Amerikaanse recensenten het nationale debat over de 'zwarte Holocaust' dat regisseur Steven Spielberg op gang hoopt te brengen....

TIM OVERDIEK

Van onze medewerker

Tim Overdiek

NEW YORK

Gelijkenissen met diens eerdere film Schindler's List, het met zeven Academy Awards bekroonde verhaal over de jodenvervolging in de Tweede Wereldoorlog, waren onvermijdelijk doch weinig rooskleurig. In kwalitatief opzicht schiet Amistad te kort, zo is de consensus in de kritieken.

Spielbergs 'goede intenties', aldus de Los Angeles Times, maken dat echter meer dan goed. Variety noemt de productie 'effectiever en emotioneler' dan Spielbergs The Color Purple, naar het boek van Alice Walker. In deze film kwam de Afrikaan er qua portrettering maar bekaaid af, en die omissie is nu hersteld.

Toch maakt Spielberg uitglijders door zich te verlaten op 'een typische Hollywood-aanpak', die bijvoorbeeld commercieel goed werkte met Jurassic Park en E.T.. Deze films maakten van hem een gefortuneerd man en stelden hem in de gelegenheid Schindler's List te vervaardigen.

'De meest overweldigende verhalen vragen om de grootste beheersing bij de verfilming', aldus de Los Angeles Times, en dat was de kracht van Schindler's List. 'Die les lijkt Spielberg nu te zijn vergeten.'

Aan de rolbezetting ligt het niet. De Afrikaanse vrijheidsstrijder Cinque wordt gespeeld door een onbekende acteur, Djimon Hounson. Geboren in Benin en als tiener opgegroeid in Parijs kwam het fotomodel in 1990 naar Los Angeles. Hij danste in video's van Madonna en Janet Jackson.

Hounson won het tijdens audities van gearriveerde acteurs als Denzel Washington en Cuba Gooding jr.

'Hij straalt een indrukwekkende aanwezigheid en woede uit', aldus The New York Times, die echter meent: 'Amistad ontbeert een persoonlijkheid als Oskar Schindler', indertijd gespeeld door Liam Neeson.

Anthony Hopkins' rol als voormalig president John Adams verdient op zijn minst een Oscar-nominatie, zo is de algemene verwachting. In een vlammend betoog overtuigt Adams het hooggerechtshof van het gelijk van de Afrikanen. 'De wijze waarop dat belangwekkende betoog in de film wordt afgestoken is echter ver bezijden de waarheid', merkt de New York Post fijntjes op.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden