Pers beleeft bizarre week

den haag De Haagse journalististen werden er haast flauw van: vijf dagen hadden ze amper zicht op wat Mark Rutte, Geert Wilders en Maxime Verhagen deden of waar ze waren....

Van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat struinden journalisten in colonne door de wandelgangen van de Tweede Kamer en over het Binnenhof, waar informateur Ruud Lubbers kantoor hield. Ze hoopten op een flinter nieuws, op een Kamerlid dat zich zou verspreken.

Als hangjongeren die niets beters hebben te doen, bezetten ze de zitjes voor de werkkamers van de fractieleiders, als die zich soms even ophielden op het Binnenhof. Ruttes woordvoerder was het op donderdag zat: ‘Jongens, het is hier geen hangplek!’

Géén van de verslaggevers hoorde waar of waarover – zelfs niet wanneer – de drie elkaar troffen. Vooral CDA’er Verhagen heeft het zo gewild: een deel van zijn geslonken achterban wil niets met de PVV te maken hebben.

En dus werden beeldmateriaal, gespreksstof, ja zelfs begin- en eindtijden van de gesprekken voor de pers verzwegen. Vijf dagen lang werd zelfs off the record vrijwel niets vernomen van de befaamde ‘bronnen op het Binnenhof’.

De zoektocht naar De Locatie – een ministerie, een kazerne, het Catshuis, een hotel, de woning van Maxime Verhagen? – leverde niks op. En dus werd elke verplaatsing in het oog gehouden.

Op woensdag leidde de Citroën C6 van Maxime Verhagen bij de hoofdingang van de Tweede Kamer tot commotie. De auto met chauffeur zou immers niet zijn besteld als de CDA-voorman niet in het gebouw was. Ondanks herhaalde oproepen van diens woordvoerder om vooral iets nuttigers te doen, bleven zeker dertig journalisten anderhalf uur op hun hoede – met in hun kielzog evenzoveel dagjesmensen. Het was loos alarm.

Geert Wilders verplaatst zich altijd in hoog tempo met een stoet auto’s; een Telegraaf-journalist zag hoe de Saab van Rutte uit de parkeergarage kwam, gevolgd door de auto van zijn woordvoerder. Alleen reed die slechts 5 kilometer per uur, zodat niemand zijn baas kon volgen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden