Permanente vernieuwing

Permanente postzegelseries zijn bedoeld om lang mee te gaan, maar ze zijn niet immuun voor vernieuwing. Niet alleen Duitsland, dat na twintig jaar van beroemde vrouwen en monumenten overgaat op bloemen, maar ook Canada en Frankrijk beginnen 2005 met een vernieuwing....

Canada neemt in zijn nieuwe permanente zegels ook bloemen op, voorlopig drie, waaronder een Canadese 'Hollandse iris'. Daarnaast vijf mooie landschapsfoto's onder de Canadese vlag en een nieuw portret van koningin Elizabeth.

In Frankrijk blijft een Marianne afgebeeld, zoals de traditie sinds de Tweede werteldoorlog wil. De – als ik goed tel – achtste Marianne-serie is ontworpen door Thierry Lamouche. Er wordt gestart met elf zegels, waarvan de twee voor gewone standaard-en prioritybrieven (groen en rood) geen waardeaanduiding hebben en dus bij tariefsverhogingen zonder bijbetaling gebruikt kunnen blijven worden.

Zwitserland, dat de laatste tien jaar vaker vernieuwd heeft dan vroeger, heeft deze week vier nieuwe permanente priorityzegels van 1 frank uitgegeven. Fotograaf René Burri heeft het thema liefde in beeld gebracht, met hartverwarmende foto's van kleuters, tieners en jongere en oudere volwassenen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden